Augstākās tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departaments ceturtdien "Bankas Baltija" krimināllietā atcēla iepriekšējo AT spriedumu daļā par bijušā bankas prezidenta Tāļa Freimaņa atzīšanu par vainīgu un sodīšanu, līdzšinējo piecu gadu un sešu mēnešu vietā piespriežot viņam trīs gadu cietumā. Notiesātajiem nebūs jāizcieš sods, jo tas ir izciests jau iepriekš.
Tiesa arī noteica Freimanis aizliegumu nodarboties ar uzņēmējdarbību trīs gadu laikā.

Senāts nolēma izbeigt kriminālprocesu pret Freimani daļā par naudas piesavināšanās lielā apmērā atbalstīšanu, notiesājot viņu tikai par uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai nolaidības dēļ.

Pārējā daļā apelācijas instances tiesas spriedums atstāts negrozīts, bet Freimaņa un Aleksandra Laventa kasācijas sūdzības noraidītas. Senāta Krimināllietu departaments nolēma noraidīt apsūdzētā Laventa sūdzību par Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas tiesneses 28.janvāra lēmumu, ar kuru atteikts atjaunot procesuālo termiņu kasācijas sūdzības iesniegšanai. Kā arī noraidīts Ģenerālprokuratūras virsprokurora kasācijas protests.

Lēmums nav pārsūdzams un stājas spēkā ar pasludināšanas brīdi.

Ar Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas 2007.gada 20.novembra spriedumu Lavents atzīts par vainīgu, sodot viņu ar septiņu gadu un septiņu mēnešu ilgs cietumsodu.

Laventam piespriests septiņu gadu un septiņu mēnešu ilgs cietumsods. Taču notiesātajiem nebūs jāizcieš sods, jo tas ir izciests jau iepriekš.

No Laventa par labu "Latvijas Kuģniecībai" tiesa piedzina 12,3 miljonus latu, bet par labu "Latvenergo" – aptuveni astoņus miljonus latu. Tāpat tiesa atcēlusi iepriekš Laventam noteikto mantas konfiskāciju, bet noteica ierobežojumu – nodarboties ar uzņēmējdarbību piecu gadu laikā.

Bijušo SIA "Birojs L&A" direktoru Alvi Līdumu tiesa attaisnoja.

Ar Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas 2005.gada 26.aprīļa spriedumu nospriests likvidējamās “Banka Baltija” civilprasību 26 miljonu 899.984,60 latu apmērā atstāt bez izskatīšanas, atstājot civilprasītājam tiesības pieteikt to pret Laventu un Freimani no jauna, civilprocesa kārtībā.

2005.gada 11.maijā Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija nolēma pieņemt bankrotējušās akciju sabiedrības „Banka Baltija” likvidatora prasības pieteikumu pret Latvijas Banku, ar trešo personu Latvijas Republikas Finanšu ministriju par 185 miljonu 596 155,81 latu piedziņu un ierosināt lietu.

Ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2007.gada 31.janvāra lēmumu tiesvedība civillietā apturēta, līdz spēkā stāsies nolēmums krimināllietā Laventa un Freimaņa apsūdzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!