Foto: DELFI
Policija aizdomās par pēdējā laikā izdarīto banku laupīšanu sēriju aizturējusi kādu jaunieti – bāreni - un iepriekš tiesātu 32 gadus vecu vīrieti, žurnālistiem piektdien pastāstīja Rīgas reģiona kriminālpolicijas pārstāvis Andris Stūrainis.

Pirmais no laupītājiem – 17 gadus vecs puisis – aizturēts pagājušajā nedēļā, un policija viņu tur aizdomās par četrām laupīšanām un pieciem laupīšanas mēģinājumiem. Savukārt šo ceturtdien policija aizturējusi 1979.gadā dzimušu vīrieti, kurš pats fiziski laupīšanās nepiedalījās, taču atbalstīja jaunieti un bija laupīšnau līdzdalībnieks.

Kopā laupīšanās no nejauši izvēlētām banku filiālēm nolaupīti 4,5 tūkstoši latu, kurus līdzdalībnieki sadalījuši savā starpā un aizturēšanas brīdī jau bija iztērējuši. Nolaupīto naudu abi tērēja ikdienišķām vajadzībām, jo citu ienākumu viņiem neesot bijis, informēja policija.

Stūrainis pastāstīja, ka aizturētais jaunietis ir bārenis un dzīvo pie aizbildņiem, taču viņam esot tieksme klaiņot un viņš "uz ielas ir iemācījies izdzīvot". Policija pieļauj, ka uz laupīšanām puisi pamudinājis vecākais biedrs, un pats jaunais laupītājs pat nav apzinājies savas rīcības sekas.

Policija atzīst, ka īpaši cītīgi abi laupītāji uzbrukumiem negatavojās, piemēram, kādā reizē jaunietim pat nav bijis līdz somas vai maisa, kur salikt naudu. Tomēr pēdējā laupīšanas reizē uzbrucēji vispims bija zvanījuši uz ārkārtas situāciju tālruni 112 un ziņojuši par spridzekļiem lielveikalos dažādās Rīgas vietās, tā cerot novērst policijas uzmanību paši no sava nodarījuma.

Jaunietis, kurš atrodas apcietinājumā kopš pagājušās piektdienas, policijai atzinis, ka izdarīto nožēlo, un sadarbojas ar policiju lietas izmeklēšanā. Savukārt vecāko līdzdalībnieku tiesa apcietināja piektdien.

Pie abiem atrasti ieročiem līdzīgi priekšmeti, taču to, vai tie ir īsti, noskaidros ekspertīzē, informēja policija.

Jau vēstīts, ka abiem laupītājiem liktenīgs kļuva pagājušās nedēļas mēģinājums aplaupīt "Swedbank" filiāli Vienības gatvē, kur, pateicoties klientu modrībai, tika aizturēts 17 gadus vecais jaunietis.

Tas bija jau otrs mēģinājums aplaupīt "Swedbank" filiāli, bet kopumā šogad Rīgā notikuši aptuveni 10 uzbrukumi banku filiālēm. Aprīlī notika laupīšanas mēģinājums "Swedbank" filiālē Purvciemā un Latvijas Krājbankas filiālē Brīvības ielā. Marta vidū Rīgā tika aplaupīta "SEB bankas" filiāle Mellužu ielā, notikusi arī kādas citas Krājbankas filiāles aplaupīšana, pirms tam divi laupītāju uzbrukumi notikuši Latvijas Hipotēku un zemes bankas filiālei Melnsila ielā.

Savukārt pēc tam neveiksmīgi mēģināja aplaupīt divas bankas filiāles Brīvības ielā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!