Foto: Shutterstock

Kurzemes apgabaltiesa, apelācijas instancē skatot krimināllietu par Latvijas Nacionālās operas un baleta kora mākslinieka Igora Martaka un viņa sievas Viktorijas slepkavību, par dažiem mēnešiem mīkstinājusi pirmās instances tiesas piespiesto brīvības atņemšanas termiņu apsūdzētajam vīrietim.

Kā informēja Kurzemes apgabaltiesas pārstāve Baiba Andersone, saskaņā ar šodien paziņoto spriedumu vīrietim piespriestais cietumsods samazināts no 17 gadiem un sešiem mēnešiem uz 17 gadiem un diviem mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz diviem gadiem.

Kurzemes apgabaltiesa atcēlusi Ventspils tiesas pagājušā gada 30.jūnija spriedumu ne vien daļā par apsūdzētajam noteikto galīgo sodu, bet arī daļā par kaitējuma kompensāciju, kas piedzenama no apsūdzētā par labu nogalinātā Martaka vecākiem. Kurzemes apgabaltiesa lēmusi piedzīt par labu abiem Martaka vecākiem morālā kaitējuma kompensāciju 25 000 eiro apmērā katram jeb kopā 50 000 eiro, bet par labu Martaka mātei - arī 1715,63 eiro mantisko kompensāciju. Tas ir uz pusi vairāk nekā pirmās instances Ventspils tiesas spriedumā, kur par labu Martaka mātei bija nolemts piedzīt 13 715 eiro, bet par labu Martaka tēvam - 12 000 eiro. Martaka tuvinieki bija pieteikuši morālā kaitējuma atlīdzību - katrs 100 000 eiro jeb kopumā 200 000 eiro apmērā.

Pārējā daļā pirmās instances Ventspils tiesas spiedums ir atstāts negrozīts, tai skaitā par kompensācijas piedziņu 26 800 eiro apmērā par labu nogalinātās Viktorijas vecākiem. Nogalinātās sievietes māte bija pieteikusi morālā kaitējuma atlīdzinājuma prasību 100 000 eiro apmērā, bet tēvs - 20 000 eiro apmērā. Tuvinieki prasīja arī atlīdzināt viņiem bēru izdevumus - kopumā 4515 eiro.

Pilns motivētais apelācijas instances tiesas spriedums lietas dalībniekiem būs pieejams 8.februārī. Pēc tam to desmit dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt, iesniedzot kasācijas sūdzību Augstākajā tiesā.

Kā ziņots, Ventspils tiesa pērn 30.jūnijā, pasludinot spriedumu šajā dubultslepkavības lietā, atzina apsūdzētā vīrieša vainu un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz 17 gadiem un sešiem mēnešiem, kā arī probācijas uzraudzību uz diviem gadiem. Ventspils tiesa bija atzinusi 1939.gadā dzimušā vīrieša vainu abās viņam izvirzītajās apsūdzībās - gan par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, gan par neatļautu šaujamieroča glabāšanu. Kamēr spriedums nav stājies spēkā, apsūdzētajam tiek saglabāts iepriekš noteiktais drošības līdzeklis - apcietinājums.

Kurzemes apgabaltiesa šodien skatīja krimināllietu apelācijas instancē.

Iepriekš apsūdzētā vīrieša advokāts bija pieteicis lūgumu viņa aizstāvamajam veikt stacionāro tiesu psihiatrisko-psiholoģisko ekspertīzi. Tiesa šo lūgumu apmierināja. Par ekspertīzes rezultātiem un to ietekmi uz spriedumu tiesa sola informēt, kad būs pieejams pilnais motivētais spriedums.

Latvijas Nacionālās operas un baleta kora mākslinieks Martaks un viņa sieva Viktorija tika noslepkavoti 2015.gada 6.augustā dārzu kooperatīvā Ventspils novada Tārgales pagastā. Abu 1988.gadā dzimušo laulāto līķi ar šautām brūcēm tika atrasti dārza mājas pagalmā. Tās pašas dienas vakarā aizdomās par slepkavību tika aizturēts 1939.gadā dzimušais vasarnīcas kaimiņš, kuram vēlāk piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!