Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien, 28. februārī, krimināllietu par Krišjāņa Barona ielas remonta dokumentu viltošanu lēma izskatīt slēgtās sēdēs.

Tiesa informēja, ka 6. februārī tiesā ir saņemts SIA "Binders" pārstāves, zvērinātas advokātes Allas Ignatjevas lūgums sēdes noteikt par slēgtām, pamatojoties uz lietā esošiem pierādījumiem, kas saistīti ar komercnoslēpumu. Lūgumā norādīts uz lietā esošiem dokumentiem, kuri attiecas uz uzņēmuma saimniecisko darbību, un tie var ietekmēt uzņēmuma konkurētspēju, teikts pieteikumā par lietas iztiesāšanu aiz slēgtām durvīm.

"Binders" pārstāvis, zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks sēdē pauda, ka lūgums tiek uzturēts, minot konkrētus sējumus, kur atrodami līgumi ar apakšuzņēmējiem, citiem dalībniekiem, norādītas gan summas, gan tāmes, gan aprēķini. Lietas materiālos esot arī dokumenti, kas iesniegti iepirkumā. Zvejsalnieks tiesā norādīja, ka lūgums ir pamatots, jo gadījumā, ja lietu iztiesā atklātās sēdēs, tad jebkuram interesantam būtu iespējams dzirdēt šo informāciju. Otrs "Binders" pārstāvis Oskars Mekons piekrita kolēģa viedoklim.

Savukārt prokurore Evita Masule tiesai pauda, ka nebūtu pamata lietu iztiesāt slēgti, jo ir iespēja sēžu daļas, kas atklāj komercnoslēpumu, atsevišķi noteikt par slēgti izskatāmām. Viņas ieskatā, visa lieta nav saistīta ar komercnoslēpumu.

Citi aizstāvji pievienojās savu kolēģu advokātu viedoklim, piebilstot, ka lietas materiāli ir saistīti ne tikai ar "Binders", bet arī ar vairāku citu juridisko personu darbību.

Arī paši apsūdzētie atbalsta lūgumu.

Uz pirmo tiesas sēdi bija ieradušies bijušais Rīgas domes Satiksmes departamenta būvdarbu vadības nodaļas vadītājs Uģis Broža un pašreizējais nodaļas vadītāja vietnieks Jānis Spriņģis. Tāpat starp apsūdzētajiem ir Barona ielas būvdarbu būvuzraugs Andrejs Kiseļevs-Podgornijs, Barona ielas segumu rekonstruējušās ceļu būves firmas "Binders" darbinieki Armands Vēveris un Romans Rusakovs, kā arī uzņēmuma "Bild" valdes loceklis Kaspars Reinholds.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrai izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Lieta ierosināta 2016. gada oktobrī.

Apsūdzības cēlusī prokurore Evita Masule iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto" skaidroja, ka noziedzīgais nodarījums ir saistīts ar to, ka faktiska būvuzraudzība projektā nav notikusi. "Un līdz ar to tie dokumenti ir sastādīti, lai šī dokumentācija būtu, un lai varētu šo objektu nodot ekspluatācijā," iepriekš norādīja prokurore.

Kopumā Barona ielas brauktuves remontdarbi izmaksājuši 2,6 miljonus eiro, bet ietves - 900 000 eiro. Ielas remontdarbu kvalitāte vairākkārt izraisījusi sabiedrības sašutumu.

Brožu jau iepriekš KNAB aizturēja kriminālprocesā par iespējamiem koruptīviem darījumiem saistībā ar Salu tilta rekonstrukciju. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Rīgas dome par Barona ielas rekonstrukcijas darbu būvuzraudzību 2015. gadā slēgusi līgumu ar SIA "Bild", kas iepriekš piederēja Brožam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!