Augstākajā tiesā (AT) turpinot tā saucamās "Bankas Baltija" (BB) krimināllietas izskatīšanu, prokurors Juris Pēda šodien lūdza apsūdzētajiem piemērot 13 līdz 6 gadu cietumsodus.
Apsūdzētajam, bijušajam BB uzraudzības padomes priekšsēdētājam Aleksandram Laventam prokurors lūdza tiesu piemērot brīvības atņemšanu uz 13 gadiem, bet bijušajam BB prezidentam Tālim Freimanim - uz deviņiem gadiem. Kā papildus sodus abiem prokurors prasīja piemērot mantas konfiskāciju un aizliegumu uz pieciem gadiem nodarboties ar uzņēmējdarbību.

Savukārt trešajam lietā apsūdzētajam, bijušajam SIA "Birojs L&A" direktoram Alvim Līdumam prokurors prasīja piespriest brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, konfiscējot mantu.

Prokurors pilnībā uzturēja savu apelācijas protestu, norādot, ka visas BB vadītāju darbības bijušas vērstas uz to, lai piesavinātos noguldītāju naudu. Prokurors uzsvēra, ka BB vadītāji esot vērsušies pie tā laika valdības, cenšoties panākt lata devalvāciju.

79,77% BB akciju bija tieši Laventa rokās, uzturot apsūdzību, teica prokurors. Noguldītāju nauda tikusi noformēta kā firmām izsniegti kredīti, taču vairums šo firmu esot bijušas fiktīvas, uzskata prokurors, BB dokumenti esot saturējuši nepatiesu informāciju par naudas plūsmu bankā.

Civilprasītāji krimināllietā - AS "Latvenergo" un AS "Latvijas kuģniecība" - uzturēja prasības par attiecīgi desmit miljonu latu un 12 336 latu piedziņu no apsūdzētājiem.

Lavents "Latvijas kuģniecībai" līdzekļu pārskaitīšanai 1995.gadā norādījis sev piederošās firmas "Finhold" kontu, teikts civilprasītājas apelācijas sūdzībā. Turklāt "Latvijas kuģniecības" veiktā maksājuma saņemšana netika uzskaitīta BB grāmatvedībā.

Rīt, 15.februārī, plkst.14 tiesu debates turpināsies ar apsūdzēto advokātu aizstāvības runām.

2005.gada 6.maijā Rīgas apgabaltiesa Laventam piesprieda septiņu gadu un septiņu mēnešu brīvības atņemšanu. Tiesa atzina Laventu par vainīgu gandrīz visās apsūdzības epizodēs. Kā papildu sodu tiesa Laventam noteica mantas konfiskāciju. Bijušajam BB prezidentam Freimanim tiesa piesprieda sešu gadu brīvības atņemšanu, bet trešajam lietā apsūdzētajam - Līdumam - trīs gadu un trīs mēnešu brīvības atņemšanu. Freimanim un Līdumam arī tika piemērota mantas konfiskācija.

Protestu pret spriedumu iesniedza Pēda, kurš uzskata, ka tiesa nepamatoti attaisnojusi Laventu un Freimani apsūdzībā par kaitniecību, kā arī noteikusi nepamatoti mīkstu sodu visiem trim tiesājamiem. Prokurors lūdza Laventam piespriest 13 gadu brīvības atņemšanu, Freimanim - deviņu gadu brīvības atņemšanu, bet Līdumam - sešu gadu brīvības atņemšanu, kā arī visiem piemērot mantas konfiskāciju.

Apelācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesniedza arī "Latvijas kuģniecība", kuras pieteikto civilprasību tiesas kolēģija noraidīja.

Apelācijas sūdzības iesniedza Lavents, Freimanis, Līdums un viņu aizstāvji, kas lūdza attaisnošanu.

Šis bija jau otrais apgabaltiesas spriedums BB lietā. Iepriekš apgabaltiesa BB krimināllietu skatīja ilgāk nekā četrus gadus, un tai nomainījās trīs tiesneši. Krimināllietu visbeidzot izskatīja tiesnese Ināra Šteinerte, kuras vadībā tiesa Laventam piesprieda deviņu gadu brīvības atņemšanu, Freimanim - sešu gadu brīvības atņemšanu, bet Līdumam - trīs gadu un trīs mēnešu brīvības atņemšanu.

Pēc sprieduma pasludināšanas Lavents iesniedza sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kas atzina, ka pārkāptas viņa tiesības pēc vairākiem cilvēktiesību konvencijas pantiem. Pēc ECT sprieduma paziņošanas AT Senāts nolēma nodot BB krimināllietu atkārtotai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā.

Jaunā sastāvā tiesa atkārtoti sāka skatīt lietu 2003.gada 20.oktobrī. To skatīt tika uzticēts tiesnesim Guntaram Kveskam. Spriedums tika pasludināts 2005.gada 6.maijā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa ir apturējusi tiesvedību BB likvidatoru prasībā pret Latvijas Banku par 185,6 miljonu latu piedziņu līdz brīdim, kad AT pabeigs skatīt krimināllietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!