Foto: VID
Bermudu salās aizturētais latviešu narkokurjers vedis kokaīna kravu 48 miljonu dolāru (27 miljonu latu) vērtībā, vēsta laikraksts "BDA Sun".

Sentdžordžas tiesā pirmdien sākts izskatīt 28 gadus vecā Jāņa Zēģeļa lietu, kurš apsūdzēts narkotiku, ieroča un munīcijas glabāšanā un importēšanā.

Zēģelis tiesā noliedzis savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās narkotiku, ieroča un munīcijas kontrabandā.

Zēģelis ar Londonā reģistrēto burulaivu "Arturs" aizturēts 2011.gada 1.augustā sākumā Bermudu salu Sentdžordžas ostā. Policija uz jahtas atrada 165 kilogramus kokaīna, kā arī 9 milimetru pusautomātisko pistoli "Baretta" un 192 patronas.

Kā tiesā pavēstīja izmeklētāji, Zēģelis narkotikas iegādājies pagājušā gada vasarā Karību jūras salās, tostarp arī Trinidādā un Tobāgo.

Pēc narkotiku iegādes viņš viens pats ar vienmasta 12 metrus garo buru laivu devies pāri Atlantijas okeānam ceļā uz Latviju. Taču ceļā viņu pārsteigusi vētra, kas sabojājusi mastu, tāpēc Zēģelis 21.jūlijā piestājis Sentdžordžas ostā.

Valsts svētku dēļ jahtas remontdarbi aizkavējās, bet 1.augustā policija un muitas darbinieki veica reidu uz jahtas, atklājot tur narkotiku kravu.

Uz jahtas atrastais kokaīns bijis pulvera formā un sapakots plastmasas maisiņos. Tā vidējā tīrība ir 81%, skaidroja policija.

"Šo narkotiku vērtība ir aptuveni 48 miljoni dolāru," tiesā pavēstīja prokurors Rorijs Fīlds. Pēc izmeklētāju novērtējuma, ierocis Zēģelim bijis vajadzīgs, lai aizsargātu savu kravu, ja kāds to vēlētos viņam atņemt.
"Mēs varam tikai iztēloties, kas notiktu, ja Bermudas noziedznieki uzzinātu par šīm narkotikām," piebilda Fīlds.

Kaut arī apsūdzētais noliedz savu vainu, Fīlds sacīja, ka pierādījumi diezgan skaidri apliecina Zēģeļa vainu visos sešos apsūdzības punktos.

Zēģelim tiesā nozīmēts tulks, kas runā latviešu valodā. Kā sacīja Fīlds, Zēģelis labi pārvalda angļu valodu, kā arī runā krievu un spāņu valodā.

Fīlds Zēģeli raksturoja kā prasmīgu burātāju, bet viņa jahta "Arturs" ir "pietiekami maza, lai ar to burātu vienatnē, bet pietiekami liela transatlantiskam ceļojumam no Karību jūras uz Baltiju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!