Foto: LETA

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa otrdien sāka pēc būtības izskatīt tā dēvēto Bērnu slimnīcas kukuļošanas krimināllietu.

Vispirms prokurors Māris Leja klātesošos iepazīstināja ar apsūdzības rakstu, bet pēc tam tiesa prasīja, vai apsūdzētie atzīst, ka ir izdarījuši prokuratūras inkriminētos noziegumus. Neviens no astoņiem apsūdzētajiem savu vainu neatzina.

No apsūdzības izriet, ka Bērnu slimnīcas nu jau bijušais valdes loceklis un Iepirkumu komisijas vadītājs Arnis Kramzaks pierunājis būvuzņēmējus mākslīgi sadārdzināt dažādiem iepirkumu konkursiem iesniegto pieteikumu izmaksu tāmes tā, lai tās joprojām būtu atzīstamas par finansiāli izdevīgākajām un uzvarētu konkursā.

Lietā ir vairākas epizodes. Saskaņā ar apsūdzību izkrāptās summas svārstījušās no dažiem simtiem līdz vairākiem desmitiem tūkstošu latu. Uzņēmumu kontos ieskaitītā nauda pēc tam dažādi dalīta.

No lietas materiāliem izriet, ka vienā gadījumā bijis paredzēts mākslīgā sadārdzinājuma ceļā izkrāptos 11 800 latus caur vairāku uzņēmumu kontiem pārskaitīt Tautas partijai, taču nav pierādījumu, kas apstiprinātu, ka nauda galu galā sasniegusi adresātu, skaidroja prokurors.

Kriminālprocesā par cietušo atzīta ne tikai Bērnu slimnīca, bet arī "Bērnu slimnīcas fonds". Slimnīca pieteikusi 73 390 latu materiālā un 10 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju, bet fonds - 7860 latu materiālā kaitējuma kompensāciju.

Uz apsūdzēto sola tiesā šodien sēdās Kramzaks, viņa bijušais kolēģis Bērnu slimnīcā - saimniecības direktors Aivars Lisenko, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) inspektors Juris Šmits, SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" valdes loceklis Raitis Muižnieks, kā arī privātpersonas Aleksandrs Kreicers, Sergejs Kravcovs, Georgijs Pimenovs un Mihails Kreicers.

Pēc tam, kad tiesa bija uzklausījusi apsūdzēto attieksmi pret viņiem celtajām apsūdzībām, lietas izskatīšanā tika pasludināts pārtraukums līdz pēcpusdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!