Foto: LETA
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa trešdien lēma bez nacionālboļševiku aktīvista Benesa Aijo klātbūtnes nesākt pēc būtības skatīt krimināllietu, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti un graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Apsūdzētā Aijo aizstāve Imma Jansone pieteica lūgumu lietu skatīt bez Aijo klātbūtnes. Viņa norādīja, ka tas ir iespējams, jo ir zināma pašreizējā apsūdzētā atrašanās vieta, kā arī iemesli, kāpēc viņš uz sēdi nav ieradies. Savukārt prokurors norādīja, ka lietu sākt skatīt bez apsūdzētā šajā gadījumā nevar.

Prokurors skaidroja, ka Kriminālprocesa likums paredz, ka lietu skatīt bez klātbūtnes var gadījumos, ja nav zināma personas atrašanās vieta un meklēšana bijusi neveiksmīga, kā arī gadījumā, ja persona atrodas ārvalstīs un tās atvešana uz Latviju nav bijusi iespējama. Prokurors norādīja, ka šajā gadījumā tas "nav aktuāli un lietu nevar skatīt".

Tiesa norādīja, ka Aijo pirms tam lūdzis mainīt policijas uzraudzību no Rēzeknes uz Rīgu. Tiesa lūgumu apmierinājusi. Tāpat Aijo lūdzis atļaut viņam izbraukt sākotnēji uz Lielbritāniju, bet pēc tam – uz Krieviju. Abus šos lūgumus tiesa noraidījusi un izbraukt liegusi. Taču Aijo tiesas liegumu nav ievērojis.

Tiesa pievienojās prokurora viedoklim un lēma nesākt skatīt krimināllietu. Līdz ar to tiesa noraidīja Aijo aizstāves lūgumu, un atsevišķi tas nav pārsūdzams.

Savukārt prokurors pieteica lūgumu par drošības līdzekļa maiņu. To trešdien sāka skatīt slēgtā sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!