Foto: DELFI
Prokuroriem vajadzētu vairāk uzmanības pievērst protestu iesniegšanai kasācijas instancē, izvērtējot to pamatotību, jo skaitļi liecina, ka aptuveni puse no prokuroru protestiem neatbilst kasācijas saturam, prokuratūras gada pārskata sanāksmē trešdien sacīja Augstākās Tiesas (AT) priekšsēdētājs Bičkovičs.

Iesākumā viņš izteica AT vārdā lielu paldies par ikdienas smago darbu, pieminot, ka prokurori diezgan reti saņem pateicības vārdus. "Visdrīzāk tā ir kritika. Cits jautājums, cik tā ir pamatota un cik nē. Liels paldies par to, kas ir izdarīts un kas tiek turpināts darīt," noteica AT priekšsēdētājs.

Savā runā Bičkovičs sacīja, ka aicinātu prokurorus pievērst uzmanību protestu iesniegšanai. "Esiet prātīgi un profesionāli, lemjot par nepieciešamību iesniegt protestu," sacīja AT priekšsēdis, piebilstot, ka, protams, skaitļi paši par sevi neko nenozīmē, tomēr prokuroriem vajag vairāk vērtēt protestu iesniegšanu kasācijas instancē lietderību.

Dati liecina, ka 50% no prokuroru AT iesniegtajiem protestiem neatbilst kasācijas saturam un netiek sākta kasācijas tiesvedība.

Bičkovičs pauda, ka no datiem var secināt, ka visbiežāk prokurori mēģina tikt pie pierādījumu pārvērtēšanas, bet "pēc definīcijas tas nav darāms kasācijas instancē".

Tāpat Bičkovičs sacīja, ka nepieciešams aizdomāties par protesta iesniegšanas lietderību un pamatotību, jo no 50% iesniegto protestu, kas tiek pieņemti un notiek tiesvedība, apmēram puse gadījumu tiek noraidīta.

"Mēs būtībā runājam par vienu ceturto daļu. Cipari paši par sevi nav ne labi, ne slikti, bet, tā kā jūs esat noslogoti, tad es redzu šeit iespēju jūs mazliet atslogot," noteica AT priekšsēdis. Kritiski pieejot, tas ir zināms resurss, uz kā rēķina var ietaupīt darba laiku, ko var novirzīt citām lietām, un vienlaikus tā tiktu atslogots arī AT darbs.

Ģenerālprokuratūrā trešdien notiek ikgadējā virsprokuroru sanāksme par prokuratūras pagājušā gada darba rezultātiem un plānotajām prioritātēm šogad.

Sanāksmes pirmajā daļā paredzēts Kalnmeiera pārskats par prokuratūras darbību 2017. gadā, noziedzības stāvokli valstī, kā arī iestādes darbības prioritātēm un uzdevumiem 2018. gadā.

Savukārt sanāksmes otrajā daļā ziņojumus sniegs Latvijas pārstāvis "Eirojust", Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns, prokuratūras administratīvais direktors, kā arī notiks virsprokuroru diskusija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!