Foto: Mango

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Goldensteitas "Warriors" spēlētājam Andrim Biedriņam par izvairīšanos nomaksāt nodokļus būs jāsamaksā 2000 latu sods, kā arī jānomaksā iepriekš nesamaksātais nodoklis par laivu, portālam "Delfi" apliecināja prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Septembra sākumā ar priekšrakstu par sodu kriminālprocess šajā lietā ir izbeigts, nosakot visiem apsūdzētajiem naudas sodu desmit minimālo mēnešalgu jeb 2000 latu apmērā. Šēnberga portālam "Delfi" paskaidroja, ka sportistam būs jāsamaksā arī 11543 lati, kas iepriekš nav samaksāti, Latvijā ievedot ārzemēs iegādātu motorlaivu.

Likums par izvairīšanos no nodokļiem paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 120 minimālajām mēnešalgām.

Jau vēstīts, kaValsts ieņēmumu dienests">Valsts ieņēmumu dienests (VID) lūdzis sodīt Latvijas bagātāko basketbolistu Biedriņu par izvairīšanos maksāt 11 543 latu pievienotās vērtības nodokli (PVN) par ASV nopirktas motorlaivas "Malibu Wakesetter" ievešanu Latvijā.

VID pārkāpumu saskata tajā, ka ASV iegādātā motorlaiva Latvijā reģistrēta kā uzņēmuma pamatlīdzeklis saimnieciskās darbības nodrošināšanai, līdz ar to nodoklis nebija jāmaksā, taču reāli laivu izmantojis tikai basketbolists privātajām vajadzībām. Privāti pērkot laivu, PVN būtu jāsamaksā.

Laivu nopirkušais uzņēmums, kura nosaukumu VID neatklāj, nodarbojoties ar atpūtas un sporta priekšmetu un ūdens un sauszemes transportlīdzekļu iznomāšanu, taču VID uzskata, ka jau tā dibināšanas brīdī bijis zināms, ka vienīgais iznomājamais ūdens transportlīdzeklis būs konkrētā motorlaiva un tā vienīgais lietotājs būs viena persona.

2011.gada novembrī Finanšu policija noskaidrojusi, ka firmas juridiski atbildīgā amatpersona nodibinājusi uzņēmumu un reģistrējusi motorlaivu "Malibu Wakesetter" kā šī uzņēmuma pamatlīdzekli. Jau sākotnēji šīs firmas dibināšanas mērķis esot bijis personu grupā izvairīties no PVN maksāšanas par jaunas motorlaivas ievešanu Latvijā no ASV.

Lai maldinātu pirmstiesas izmeklēšanu un imitētu uzņēmuma saimniecisko darbību, esot viltoti grāmatvedības dokumenti - kādam sportistam ticis izrakstīts rēķins par motorlaivas nomu ar mērķi radīt maldinošu iespaidu, ka firma patiešām tai motorlaivu iznomājusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!