Foto: F64

Šā gada 7.jūlijā Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore uzsākusi kriminālvajāšanu pret divām personām tā dēvētajā bijušā AS "Latvijas dzelzceļš" šefa Uģa Magoņa krimināllietā, pieņemot lēmumus par šo personu saukšanu pie kriminālatbildības, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Šā gada 6.jūlijā pieņemts lēmums sākt kriminālvajāšanu pret valsts amatpersonu par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu no privātpersonas, par ko paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 320.panta trešajā daļā, saistībā ar VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDzRSS) iepirkumu.

Šis likuma pants kā sodu par kukuļņemšanu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt 7.jūlijā pieņemts lēmums pret privātpersonu par kukuļa lielā apmērā došanu amatpersonai par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu, par ko paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 323.panta otrajā daļā.

Šis likuma pants par liela apmēra kukuļa došanu vai ja tās izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Ņemot vērā, ka pirmstiesas kriminālprocess šajā lietā turpinās, izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiks sniegta, norāda prokuratūrā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka Magonis tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz RSS" daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Igaunijas prokuratūras pārstāve Kadrija Tammaja iepriekš apstiprinājusi, ka Latvijas prokuratūra lūgusi palīdzību Igaunijas Drošības dienestam un Igaunijas ģenerālprokuratūrai saistībā ar Magoņa lietu. Savukārt Ģenerālprokuratūrā iepriekš skaidrots, ka Starptautiskās sadarbības nodaļas virsprokurore nav komentējusi, vai Latvijas prokuratūra lūgusi palīdzību Igaunijas tiesībsargājošajām iestādēm.

Arī KNAB šajā jautājumā no komentāriem toreiz atteicās. KNAB iepriekš norādījis, ka pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs iepriekš neatklāja, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz RSS" iepirkumu.
Savukārt Osinovskis noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, iepriekš vēstīja Igaunijas portāls "Delfi.ee".

Osinovska advokāts Saulvedis Vārpiņš arī iepriekš atteicās komentēt izmeklēšanas detaļas, piebilstot, ka, viņa vērtējumā, noticis naudas apmaiņas darījums starp divām privātpersonām, kurā Magonis nav darbojies kā valsts amatpersona. Vārpiņš iepriekš apstiprinājis, ka ir runa par iepriekšminēto naudas summu. Pēc advokāta teiktā, nauda bijusi paredzēta kādai trešajai pusei - juridiskai personai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!