Lai nerastos problēmas ar vietējām iestādēm un lieki netērētu laiku strīdos, Latvijas Basketbola savienībai (LBS) pirms Pasaules kausa finālturnīra nācies meklēt risinājumu, lai uz izlases formas varētu gozēties organizācijas lielākais "naudas maks".

Latvijas basketbola izlase vakar devās uz Taivānu, kur aizvadīs pēdējās divas pārbaudes spēles pirms Pasaules kausa. Pēc tam valstsvienība dosies uz Indonēzijas galvaspilsētu Džakartu, kur 25. augustā Pasaules kausa pirmajā spēlē tiksies ar Libānu. Pēc tam priekšsacīkstēs Latvija tiksies ar Franciju (27. augustā) un Kanādu (29. augustā)

Pirms došanās uz Indonēziju LBS gan nācās pastrādāt, lai radoši "pielabotu" valstsvienības formas. LBS lielākais sponsors ir "Olybet Sports Bar", tomēr uz formām būs "stilizēts" sponsora nosaukums, jo Indonēzijā aizliegts reklamēt jebko, kur ir asociācija ar likmju izdarīšanu.

"Katrā valstī ir savi noteikumi. Tāda ir pasaule. Mēs esam ļoti dažādi, noteikumi ir dažādi. Galvenais sponsors ir "Olybet" sporta bārs, kas ļoti palīdz, lai mēs vispār eksistētu. Juridiski tas ir sporta bārs, bet uzrakstā ir vārds "bet", kas uzreiz asociējas ar "betting" [likmju izdarīšanu]," "Delfi TV" sporta diskusiju raidījumā "Aizmugure" skaidroja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss. "Tur sākās problēmas, tā kā tā ir musulmaņu valsts. Mēs komunicējām ar FIBA, sakot, ka tad arī vārdā Elizabete ir "bet" – ko tad? Nelaidīs visas Elizabetes iekšā? [angliski vārds rakstās gan "Elizabeth"]."

"Citās valstīs ir noteikumi, kādi ir. Vai nu akceptējam tos, vai braucam un strīdamies, bet tas tikai kavē laiku un neveido to attīstību, kādu gribam. Gribam attīstīties, nevis čakarēties. Labāk atrast kopsaucēju. Tāpēc būs "Olyb" uz krekliem," piebilst Cipruss.

Sporta diskusiju raidījuma "Aizmugure" epizodi par Pasaules kausa finālturnīru basketbolā un pilnu sarunu ar LBS ģenerālsekretāru Kasparu Ciprusu var noskatīties ŠEIT

Indonēzijas likums nosaka, ka nedrīkst reklamēt jebkāda veida azartspēles un derības ne tieši, ne slēpti. Par šo pārkāpumu Indonēzijā draud cietumsods līdz diviem gadiem un soda nauda līdz 500 miljoniem rūpiju (apmēram 30 000 eiro).

Jāatgādina, ka arī maijā Latvijas hokeja izlasei pēc bronzas medaļu izcīnīšanas pasaules čempionātā radās problēmas šī paša sponsora dēļ. Pasaules čempionāta izšķirošās spēles risinājās Somijas pilsētā Tamperē, bet Somijas izložu un azartspēļu likums nosaka, ka tikai nacionālās nozīmes likmju aģentūra "Veikkaus" šajā valstī drīkst piedāvāt azartspēles, kā arī tās reklamēt. Citvalstu kompānijām tas ir aizliegts.

"OlyBet Sports Bar" ir sporta bāru ķēde Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!