Foto: LETA
Krievijas tiesas ir pieņēmušas gala lēmumu par kukuļdošanu Jūrmalas mēra vēlēšanās 2005. gadā apsūdzētā uzņēmēja Germana Miluša lietā, un tagad ne Latvijas tiesai, ne Tieslietu ministrijai (TM) vai Ģenerālprokuratūrai nav nekādu juridisku tiesību ietekmēt jau citas valsts jurisdikcijā esošas lietas izskatīšanu, tai skaitā pārsūdzēt otras valsts tiesas nolēmumu, uzsvēra Latvijas Tieslietu ministrijā.

Ministrijā skaidroja, ka spriedums, ar kuru Milušs tika notiesāts, skaitās izpildīts un viņam nevar tikt piemēroti jebkādi liegumi, piemēram, ieceļošana Latvijā.

Kā iepriekš vēstīja LTV raidījums "De facto", Milušam izdevies izvairīties no Latvijas tiesas piespriestā cietumsoda izciešanas Krievijā. 2017.gada gada nogalē viena no Maskavas rajona tiesām atzina Latvijas tiesas spriedumu un lēma, ka Milušam Krievijā ir jāizcieš Latvijā piespriestais sods un pieci gadi jāpavada kolonijā. Maskavā uz tiesas sēdēm Milušs nenāca, tāpēc pēc šī lēmuma arī Krievijas varas iestādes viņu izsludināja starptautiskajā meklēšanā. Drīz vien Milušu notvēra ceļu policija.

Tomēr apcietinājumā Milušs pavadīja tikai mēnesi, jo, neskatoties uz to, ka pārsūdzēšanas termiņš jau bija nokavēts par vairākiem mēnešiem, Maskavas pilsētas tiesa pieņēma viņa apelācijas sūdzību. Apelācijas instances tiesnese atradusi dažādus iemeslus, kāpēc Miluša sodu mīkstināt. Viņas ieskatā, noziegums neesot sevišķi smags, kukuļa summa esot neliela, turklāt Milušam tā esot pirmā sodāmība. Tiesa nolēma, ka cietumsods nav nepieciešams, bet par sodu noteikt piespiedu darbu Miluša pastāvīgajā darba vietā, kā arī divus gadus 10% no algas jāiemaksā valsts budžetā.

Par tālākajiem soļiem Miluša lietā lēma Tieslietu ministrijai, kas, pēc raidījuma ziņotā, varējusi lūgt Krievijas prokuratūru no jauna pārsūdzēt spriedumu un norādīt uz Krievijas tiesas kļūdām. Ja Krievijas tiesas spriedums stāsies spēkā, skaitīsies, ka Latvijas noteiktais sods ir izciests, lai gan Milušs tā arī nebūs cietumā pavadījis noteikto termiņu.

Tieslietu ministrijā uzsvēra, ka pērn augustā TM vērsās Krievijas Tieslietu ministrijā un lūdza informēt, vai Krievijas tiesas ir taisījušas vēl kādu lēmumu saistībā ar Zemgales apgabaltiesas tiesiskās palīdzības lūgumu Miluša lietā. Decembrī ministrija saņēma Maskavas pilsētas tiesas pērnā maija lēmumu, ar kuru izdarītas jau minētās izmaiņas Maskavas pilsētas Tušinas rajona tiesas lēmumā.

Ministrijai izvērtējot Krievijas puses sniegto informāciju, tika secināts, ka ar šo spriedumu ir izpildīti saistošās Eiropas padomes konvencijas par notiesāto personu nodošanu soda izciešanai nosacījumi. Attiecīgi līdz ar Latvijas lūguma iesniegšanu ārvalstij un ārvalsts paziņojumu par lūguma pieņemšanu izpildei sprieduma izpilde tikusi realizēta tikai tās valsts jurisdikcijā, kurai šāds lūgums iesniegts, tātad Krievijā.

Jau ziņots, ka Zemgales apgabaltiesa 2007. gada martā bijušo automašīnu "BMW" tirgotāju Milušu, bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki un toreizējo deputāta kandidātu Gvido Hariju Volbrugu atzina par vainīgiem kukuļa došanā toreizējam Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam ("Mūsu zeme"), lai viņš domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Hlevickim un Milušam tika piemērots piecu gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, Volbrugam – trīs gadu brīvības atņemšana nosacīti ar trīs gadu pārbaudes laiku. Miluša sievas iemaksātā drošības nauda – 20 000 latu – ieskaitīta Valsts kasē, nolēma tiesa.

Milušs uz pirmās instances tiesas sēdēm nāca paklausīgi, taču uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies.

Milušs tika izsludināts starptautiskā meklēšanā. Vēlāk izrādījās, ka Milušs dzīvo Krievijā un ir pieņēmis Krievijas pilsonību.

2017. gadā Milušs tika aizturēts Larnakā, Kiprā, un Latvijas Ģenerālprokuratūra sāka kārtot formalitātes, lai panāktu viņa izdošanu un nogādāšanu Latvijā. Larnakas tiesa uzskatīja, ka līdz jautājuma izskatīšanai par Miluša izdošanu viņš nav jāapcietina un piemērojama drošības nauda, un viņš to izmantoja, ar jahtu aizmūkot no Kipras un atgriežoties Krievijā.

Hlevickis un Volbrugs sodu jau sen kā izcietuši. Volbrugs pirms pāris gadiem nomira. Lietā apsūdzēta vēl viena persona - toreizējais partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidāts Leonīds Lasmanis. Viņš izvēlējās pazust nedaudz laicīgāk - pēc prokurores lūguma 2007.gada 29.janvārī tika nolemts krimināllietu sadalīt, atsevišķi izdalot Lasmaņa epizodes. Vēlāk "Interpola" Krievijas birojs sniedzis atbildi Latvijas tiesībsargājošām institūcijām, ka Lasmanis ir šķērsojis Igaunijas un Krievijas robežu. Kad Lasmanis tiks atrasts, viņa lietā tiesvedība tiks sākta no jauna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!