Foto: DELFI
Bijušais prokurors Svens Martinsons, kuru apsūdz kukuļošanā, pirmdien Rīgas Centra rajona tiesā neatzina savu vainu apsūdzībās, savukārt pārējie trīs lietā apsūdzētie atzinās noziegumos, kuros viņus apsūdz.

Lietā, kuru Rīgas Centra rajona tiesā iztiesā tiesnesis Raimonds Buls, uz apsūdzēto sola sēž četras personas – Andželīna Popova, kuru apsūdz kukuļdošanā, Bruno Briedis, kuru apsūdz kukuļa došanas atbalstīšanā, Georgijs Jasinkevičs, kuram apsūdzība ir uzrādīta par kukuļa piesavināšanos un starpniecību kukuļdošanā, kā arī Martinsons, kuru apsūdz kukuļdošanas starpniecības mēģinājumā un kukuļa piesavināšanā. Apsūdzību lietā uztur prokurora Arvis Miglāns.

Notikumi, kas četrotni noveduši uz apsūdzēto sola, risinājušies 2010.gadā. Pret Popovu togad sākts kriminālprocess par viltotas autovadītājas apliecības uzrādīšanu. Sieviete policistiem uzrādījusi Paragvajas Republikas autovadītāja apliecības paraugu. Sākts kriminālprocess par dokumenta viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu. Februārī lieta nonāca prokuratūrā, pie prokurores Viktorijas Soldatovas.

Saskaņā ar apsūdzību, Popova vēlējusies atbrīvoties no krimināllietas un ar sava drauga Brieža palīdzību meklējusi iespējas lietu nokārtot. Briedis sazinājies ar savu paziņu Jasinkeviču, kurš agrāk strādājis policijā, bet tas savukārt sazinājies ar Martinsonu, kurš esot pazinis Soldatovu. Lai lietu nogludinātu, Jasinkevičs informējis, ka jāmaksā 2000 eiro liels kukulis (aptuveni 1400 lati) un Popova piekritusi šādu summu maksāt. Sieviete prasīto naudu nodevusi Jasinkevičam, kurš, saskaņā ar apsūdzību, pusi paturējis sev, bet 1000 eiro (aptuveni 700 lati) nodevis Martinsonam. Prokurors Martinsons ar savu paziņu Soldatovu ticies kafejnīcā "Divi dolāri", kur abi pārrunājuši Popovas lietu. Soldatova teikusi, ja sieviete vainu atzīs, viņai draudēs piespiedu darbs. Pēc sarunas Martinsons esot kolēģei apmaksājis apmēram piecus latus vērtās pusdienas un abi šķīrušies, liecina apsūdzība.

Soldatova, kad Popova pratināšanā prokuratūrā atzina savu vainu, nolēma sodīt sievieti ar 90 stundām piespiedu darba, un tālāk Popova devās uz Valsts probācijas dienestu, kur viņu norīkoja strādāt bērnudārzā. Popova ar iznākumu neesot bijusi apmierināta, jo bērnudārzā nācies mazgāt grīdas un logus, taču, kā liecina apsūdzība, sieviete cerējusi, ka par 2000 eiro viņai strādāt nevajadzēs un piespriestais sods būs tikai formāls. Tāpēc viņa vēlējās daļu naudas atdabūt un Jasinkevičs daļu no summas arī atgriezis - kā liecina apsūdzība, daļu viņš pārskaitījis Briedim uz kontu un daļu atdevis skaidrā naudā.

Pirmdienas tiesas sēdē visi apsūdzētie, izņemot Martinsonu, atzina vainu apsūdzībās.

Kā pirmdien tiesā liecināja prokurore Soldatova, pērn februārī viņas lietvedībā nonāca Popovas krimināllieta. 25.februārī, kad prokurore izsauca apsūdzēto uz prokuratūru, lai uzrādītu apsūdzību, Popova vainu neesot atdzinusi. Prokurore aicinājusi apsūdzēto noalgot advokātu vai arī piedāvāja valsts aizstāvi, lai pakonsultētos par rīcību. Tiesā prokurore skaidroja, ja apsūdzētais neatzīst vainu, tad lieta tiek sūtīta uz tiesu, savukārt, ja vaina tiek atzīta un apsūdzētā persona nav agrāk tiesāta un likums to atļauj, tad pastāv iespēja vienoties ar prokuroru par sodu. Šajā gadījumā Popovai neesot draudējis cietumsods un, ja viņa atzītu vainu, būtu iespējama vienošanās. Kā tiesas sēdē atzina Soldatova, tagad, atskatoties uz notikumiem un to radītajām sekām, "labāk būtu, ja viņa [Popova] nebūtu atzinusi vainu".

Atminoties pērnā gada notikumus, prokurore Soldatova stāstīja, ka viņai piezvanījis Martinsons un abi sarunājuši tikšanos. Satiekoties abi kā seni paziņas apsprieduši privātas lietas, bet tad Martinsons painteresējies par Popovas lietu, sakot, ka sieviete esot viņa drauga draudzene. Martinsons esot jautājis, kas notiek ar lietu un Soldatova skaidrojusi, ka apsūdzētā vainu neatzīstot, tāpēc lietu sūtīs uz tiesu. Martinsons lūdzis tā nedarīt, sakot, ka sieviete esot nobijusies un vainu atzīs. Kā tiesā norādīja Soldatova, Martinsons neesot piedāvāji naudu vai citus labumus, vien jautājis vai nevar sievieti sodīt ar 90 stundām piespiedu darba.

Prokurore, kura par ētikas normu pārkāpšanu šīs lieta sakarā ir sodīta ar rājienu, tiesas sēdē norādīja, ka Martinsons neesot devis pat mājienu par kukuli un viņi sarunas laikā neradās aizdomas, ka varētu risināties kaut kas nelikumīgs. Pēc sarunas Martinsons samaksājis par pusdienām, un abi šķīrušies. Soldatova uzsvēra - to, ka sarunā ar Martinsonu neesot figurējis kukulis, varot apliecināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieks, kurš, kā vēlāk izrādījās, sēdējis pie blakus galdiņa kafejnīcā "Divi dolāri" un sarunu noklausījās.

Vēlāk, kad Popova atkal ieradās prokuratūrā, viņa atzina vainu un saņēma sodu – piespiedu darbu. Soldatova gan pirmdien tiesas sēdē norādīja, arī bez sarunas ar Martinsonu, ja Popova būtu atzinusi vainu, viņa saņemtu šādu sodu. Prokurore skaidroja, ka tālāk lietu pārņēma probācijas dienests, kurš norīkoja sievieti darbā bērnudārzā.

Agnese Pipare, kura notikumu brīdī strādāja probācijas dienestā, tiesas sēdē pirmdien liecināja, ka iekārtojusi Popovu darbā bērnudārzā. Sieviete gaidījusi mazuli, tāpēc viņa norīkota vietā, kur būtu mazāka darba slodze. Sievietei bērnudārzā bija jāmazgā grīdas, logi un jāveic citi uzkopšanas darbi. Kā liecināja Pipare, sievietei nepaticis uzdotais un viņa draudējusi ar pazīstamu prokuroru, ja pret viņu nebūs maigāka attieksme. Pipare liecināja, ka konkrētu prokurora vārdu sieviete nav minējusi, taču probācijas dienestā Popovas draudi neņemti vērā un sieviete beigu beigās atstrādājusi piespriesto.

Taču sakarā ar krimināllietu kukuļošanā, arī Popovas tiesību lieta ir nodota jaunai izskatīšanai, sods ir atcelts un tā jau ir tiesā.

Pirmdien tiesa noklausījās četru liecinieku liecības, kā arī trīs liecības nolasīja. Plānots, ka otrdien tiesa turpinās lietas iztiesāšanu, iepazīstoties ar pierādījumiem.

Jau vēstīts, ka pērn rudenī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja prokuroru, un 15.oktobrī tiesa prokuroru apcietināja. Vēlāk tiesa drošības līdzekli mainīja, un 8.novembrī Martinsons pēc savas vēlēšanās pameta darbu prokuratūrā.

Kā iepriekš norādīja prokuratūrā, to vai visi četri apsūdzētie ir vainīgi noziegumos, kuros viņus apsūdz, izlems tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!