Foto: stock.xchng

Bijušais prokurors Svens Martinsons pārsūdzējis Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2.janvāra spriedumu, ar kuru viņš atzīts par vainīgu un sodīts ar viena gada reālu brīvības atņemšanu par kukuļa piesavināšanos.

2.janvāra tiesas spriedumu noprotestējusi arī prokuratūra. Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas apgabaltiesā, minētā lieta nākamnedēļ tiks izskatīta apelācijas kārtībā. Tiesas sēde paredzēta ceturtdien, 22.martā, plkst.9.30.

Jau ziņots, ka Martinsons tika apsūdzēts par kukuļa piesavināšanos, ja to izdarījusi valsts amatpersona, kā arī par starpniecības kukuļošanā mēģinājumu, taču Centra rajona tiesa šā gada 2.janvārī viņu atzina par vainīgu tikai apsūdzības daļā par kukuļa piesavināšanos. Pēc Krimināllikuma panta par starpniecības kukuļošanā mēģinājumu bijušais prokurors tika attaisnots. Tiesas zālē viņu neapcietināja.

Savukārt pārējiem šajā kriminālprocesā apsūdzētajiem - Andželinai Popovai, viņas vīram Bruno Briedim un Brieža paziņam Georgijam Jasinkevičam - tiesa piesprieda dažādus naudassodus.

Par kukuļdošanu apsūdzēto Popovu un viņas noziedzīgo darbību atbalstīšanā apsūdzēto Briedi tiesa sodīja ar piecu minimālo mēnešalgu jeb 1000 latu naudassodu katru, bet par kukuļa piesavināšanos un starpniecību kukuļošanā apsūdzētajam Jasinkevičam saskaņā ar 2.janvārī pasludināto spriedumu būtu jāmaksā 15 minimālo mēnešalgu jeb 3000 latu naudassods.

Popova, Briedis un Jasinkevičs pirmās instances tiesas spriedumu vēlāk nepārsūdzēja.

Kā ziņots, prokurors Arvis Miglāns tiesas debatēs apsūdzēto Martinsonu bija lūdzis sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, bet Jasinkevičam viņš bija lūdzis noteikt cietumsodu uz pusotru gadu. Popovu un Briedi prokurors bija prasījis sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, nosakot abiem tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Martinsons sevi par vainīgu viņam inkriminētajos nodarījumos neatzina, bet pārējie trīs apsūdzētie savu vainu atzina.

Saskaņā ar apsūdzību Popova pirms dažiem gadiem Rīgā vadījusi automašīnu, kad viņu apturējusi policija un lūgusi sievietei uzrādīt dokumentus. Viņa parādījusi kādu Paragvajas izcelsmes transportlīdzekļa vadītāja apliecības paraugu. Pēc tam prokurore Viktorija Soldatova Popovai cēlusi apsūdzību pēc Krimināllikuma 275.panta 1.daļas par dokumenta viltošanu vai viltota dokumenta izmantošanu.

Vēloties atbrīvoties no kriminālatbildības un nesaņemt sodu par izdarīto, Popova bijusi ar mieru dot 2000 eiro (ap 1400 latu) kukuli. Šajā nolūkā Popovas vīrs Briedis sazinājies ar savu paziņu Jasinkeviču, kurš agrāk strādājis policijā, un vaicājis, vai viņš nevar palīdzēt. Jasinkevičs bijis pretimnākošs. Viņš saņēmis minētos 2000 eiro, no kuriem pusi nolēmis paturēt sev, bet ar atlikušajiem 1000 eiro vērsies pie paziņas Martinsona, liecina apsūdzība.

Martinsons paņēmis naudu un devies uz kafejnīcu aprunāties ar prokurori Soldatovu, kura tobrīd bijusi pret Popovu sāktā kriminālprocesa virzītāja. Soldatova izskaidrojusi Martinsonam, ka gadījumā, ja Popova pilnībā atzīs savu vainu, prokurore ar viņu varētu vienoties par 90 stundu piespiedu darbu un ierosināto lietu tiesai nemaz nenodot, jo šādu iespēju pieļauj Kriminālprocesa likums. Pēc šīs sarunas Martinsons apmaksājis Soldatovai pusdienas aptuveni piecu latu vērtībā un katrs aizgājis uz savu pusi. Par kukuļa došanu Martinsons nemaz neesot Soldatovai ieminējies, bet no Jasinkeviča saņemto naudu viņš paturējis sev.

Rezultātā Popova savu vainu viltotā dokumenta izmantošanā prokurorei atzinusi un kā sodu saņēmusi 90 stundu piespiedu darbu, kas viņai bijis jāizcieš, strādājot kādā pirmsskolas izglītības iestādē. Popovu gan šis darbs nav apmierinājis, jo iepriekš viņa cerējusi, ka ar 2000 eiro kukuli pietiks, lai nebūtu jāizcieš vispār nekāds sods. Popova jutusies apkrāpta un prasījusi daļu no kukuļa summas atpakaļ, taču saņēmusi atbildi, ka naudu nedabūs. Vēlāk tomēr Jasinkevičs atdevis savu piesavināto daļu - 1000 eiro.

Vēlāk par minēto nodarījumu prokurors Miglāns visām četrām iesaistītajām personām cēla dažādas apsūdzības saistībā ar kukuļošanas noziegumiem. Apsūdzības tika celtas pēc tādiem pantiem, kā to bija lūdzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Martinsona vārds līdz šim nav bijis saistīts ar sabiedrībā plašu rezonansi guvušām lietām.

Martinsons 2010.gada 8.novembrī tika atbrīvots no darba prokuratūrā pēc paša vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!