Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Viktors Ratniks krimināllietā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzētajam bijušajam likvidējamās Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas (CDzMPK) vadītājam Ziedonim Ziediņam tiesu lūdzis piespriest piecu gadu cietumsodu.
Kā uzzināts tiesā, Ziediņš sevi inkriminētajā noziegumā nav atzinis.

Tiesa spriedumu pasludinās 30.maijā plkst.10.

Jau ziņots, ka saskaņā ar apsūdzību Ziediņš, būdams valsts amatpersona, kurai piešķirtas tiesības rīkoties ar iestādes finanšu līdzekļiem, no 1999.gada augusta līdz 2002.gada jūlijam rīkojies pretēji CDzMPK interesēm un ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli.

Ziediņš samazinājis iestādes darbībai piešķirto finansējumu, izšķērdējis finanšu līdzekļus un radījis būtisku kaitējumu valstij 14 638 latu apjomā.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka CDzMPK amatpersona izdarījusi tīšas darbības, nepamatoti uzdodot grāmatvedībai samaksāt reģionālās televīzijas iesniegtos maksājuma uzdevumus par raidījumiem, kas pēc satura nav saistīti ar dzīvojamo māju privatizāciju, kā arī CDzMPK sadarbības uzņēmuma iesniegtos rēķinus par publikācijām un informatīvajiem raidījumiem, kuri atbilstoši līgumam netika izveidoti un pārraidīti.

2003.gada jūlijā Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā ierosināta krimināllieta par CDzMPK pieļauto ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, un par valsts amatpersonu pienākumu nepildīšanu, kas radījusi būtisku kaitējumu.

Krimināllieta ierosināta par faktiem, kurus atklāja Valsts kontrole, kad veica pārbaudi par CDzMPK finanšu izlietojumu masu saziņas līdzekļu pakalpojumu samaksai un citiem reprezentācijas izdevumiem. Pārbaudi lūdza veikt Ģenerālprokuratūra, kuras rīcībā bija nonākusi informācija par iespējamiem pārkāpumiem.

Konstatēts, ka no 1999. līdz 2002.gadam CDzMPK izšķērdējusi valsts naudas līdzekļus un samaksājusi par televīzijas raidījumiem, kuru tēmas nav saistītas ar dzīvokļu privatizāciju vai apsaimniekošanu. Valsts līdzekļi izlietoti par Rīgas Latviešu biedrības Atbalsta fonda raidījumu "Baltā vārna", par raidījumiem "Studijā Saeimas deputāts Juris Dobelis", par raidījumu "Baltā maģija", par tehnikas īri raidījumam "Draudzīgā aicinājuma balva" un par videomateriālu "Ceļojums pa Islandi".

CDzMPK, ignorējot aizliegumu izdarīt dāvinājumus, ziedojusi arī valsts naudas līdzekļus Latvijas Kultūras fondam.

Prokuratūra iepriekš norādīja, ka CDzMPK konstatēti rupji grāmatvedības pārkāpumi, kuru dēļ vairākos gadījumos par pakalpojumu nepamatoti veikta dubulta samaksa vai nepamatota pārmaksa.

Pēc Ģenerālprokuratūras pieprasījuma notika pārbaude arī Ekonomikas ministrijas Iekšējā audita departamentā, kura atzinums apstiprināja minēto pārkāpumu esamību un faktu, ka CDzMPK nekontrolēja, kā, samaksājot masu saziņas līdzekļu pakalpojumus, tiek izlietoti valsts naudas līdzekļi.

CDzMPK nespēja dokumentāli pamatot, kā un vai ir pārraidīti atsevišķi pasūtītie sižeti, jo nav pārskatu par pasūtījuma izpildi - par sižetiem, to raidīšanas laiku un ilgumu. Secinājumus par valsts līdzekļu izlietojumu atsevišķos gadījumos nācies izdarīt tikai no raidījumu nosaukumiem, kuri neliecina par iespējamo iedzīvotāju informēšanu dzīvojamo māju privatizācijas un apsaimniekošanas jautājumos, iepriekš norādīja prokuratūra.

Ziediņš CDzMPK vadīja no 1996. līdz 2003.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!