Vēl divi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki, kas strādājuši kopā ar no amata atlaisto Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju Juri Jurašu ir informējuši biroja vadību par iespējami plānotu koruptīvu noziedzīgu nodarījumu, taču saņemtie signāli atstāti bez vērības, intervijā žurnālam "Ir" sacījis Jurašs, piemetinot, ka vismaz neviens no abiem darbiniekiem neesot informēts par rīcību no biroja puses.

"Ir zināms algoritms, kas izmantojams šādos gadījumos, un es zinu, ka tas nav izmantots. Tad vai nu ir bijusi bezdarbība un nav bijis vispār nekādas reakcijas, vai pārbaude veikta totāli neprofesionāli," skaidrojis Jurašs, paužot, ka pārbaude bez ziņotāju iesaistīšanas nav profesionāla.

Viens no Juraša struktūrvienības darbiniekiem žurnālam apstiprinājis, ka šādas ziņas biroja vadībai ir sniedzis. Tas noticis aptuveni pirms diviem gadiem. Viņam toreiz izdevies iegūt informāciju par citas KNAB amatpersonas kukuļošanu.

"Es noskaidroju pierādījumu avotus par vienas personas iespējamiem plāniem kukuļot KNAB amatpersonu. Nekavējoties par šīm ziņām sastādīju rakstveida dokumentu, adresētu biroja vadībai, bet nekāda reakcija uz to nav sekojusi," stāsta KNAB darbinieks, kurš lūdzis viņa vārdu neminēt. KNAB Iekšējās drošības birojs neesot izrādījis nekādu interesi, tāpēc darbinieks pats veicis "formālus pasākumus", lai kukuļdošanas mēģinājums nenotiktu.

Žurnāls vēstī, ka Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par kukuļa došanu Jurašam, taču tas noticis tikai pēc tam, kad Jurašs pats 25. jūlijā uzrakstījis iesniegumu prokuratūrai.

Pagaidām Jurašs neesot aicināts ne uz KNAB, ne prokuratūru sniegt skaidrojumus par publiskajiem izteikumiem saistībā ar kukuļa piedāvājumu.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurim Jurašam krimināllietā, kurā kukuļošanā tiek vainoti AS "Latvijas Dzelzceļa" vadītājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis, ticis piedāvāts viens miljons eiro.

Viņš intervijā žurnālam "Ir" iepriekš atklāja, ka kukulis viņam piedāvāts, lai krimināllietu pārkvalificētu no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzētais sods ir maigāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!