Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa pirmdien neatcēla lēmumu par drošības līdzekļa – apcietinājuma piemērošanu bijušajam Krājbankas prezidentam Ivaram Priedītim.

Tiesa pirmdien izskatīja Priedīša advokāta Saulveža Vārpiņa sūdzību par Vidzemes priekšpilsētas tiesas izmeklēšanas tiesneses Irēnas Milleres 22.novembra lēmumu, ar kuru Priedītim kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums.

Pēc tiesas lēmuma advokāts žurnālistiem norādīja, ka motivācija neatcelt apcietinājumu būs zināma vien otrdien, tāpēc viņš atturējās plašāk komentēt tiesas lēmumu, vien piebilstot, ka lēmumu vērtē negatīvi.

Advokāts norādīja, ka tiesai piedāvāts apcietinājumu mainīt pret jebkuru citu ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli, taču lūgums nav apmierināts. Vārpiņš arī norādīja, ka neesot pamata apcietinājumam, jo Priedītis negrasoties kavēt izmeklēšanu, bet tieši otrādi ir gatavs sadarboties ar izmeklētājiem.

Vārpiņš arī atkāroti norādīja, ka izmeklētāji joprojām nav plašāk paskaidrojuši, kādas tieši noziedzīgas darbības Priedītim inkriminē un apcietinājumā pavadītajā laikā nekādas procesuālās darbības, piemēram, pratināšana, nav notikušas.

Priedītis gan pirmdien bija atvests uz tiesu, taču, pēc advokāta teiktā, viņš joprojām nav vesels un atrodas Olaines cietuma slimnīcā. Uz tiesas zāli Priedīti nogādāja par publiski neredzamiem ceļiem.

Jau vēstīts, ka "Latvijas Krājbankas" lietā apcietināto bankas prezidentu Priedīti tur aizdomās arī par liela apmēra piesavināšanās atbalstīšanu un par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu.

Vārpiņš iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka Priedītis ir atzinis, ka viņš pēc Krājbankas pastarpinātā īpašnieka, Krievijas izcelsmes miljardiera Vladimira Antonova lūguma parakstījis dokumentu par naudas "iesaldēšanu" uz piecām dienām, taču nav zinājis par kādiem, iespējams, noziedzīgiem nodomiem. Neesot arī bijis runas par piesavināšanos, norādīja advokāts.

Priedītis ir vienīgais apcietinātais "Krājbankas" valdes loceklis šajā kriminālprocesā. Trīs pārējie bankas vadības pārstāvji – Mārtiņš Zalāns, Dzintars Pelcbergs un Svetlana Ovčiņņikova ir uz brīvām kājām.

"Krājbankas" kriminālprocesu izmeklē policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Lai gan kriminālprocesam ir viens procesa virzītājs-izmeklētājs, taču ar lietu strādā aptuveni 20 cilvēku, veidojot īpašu izmeklēšanas grupu.

"Krājbankā" konstatēts līdzekļu iztrūkums ap 100 miljoniem latu. Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Pagājušajā otrdienā sāka izmaksāt valsts garantētos noguldījumus Krājbankas klientiem. No pagājušās otrdienas rīta līdz piektdienas plkst.17 valsts garantēto atlīdzību saņēmuši 30 599 Krājbankas klienti un kopumā izmaksāti 137,2 miljoni latu. 89% šīs summas klienti saņēmuši ar pārskaitījumu uz citu bankas kontu. Garantētās atlīdzībās izmaksas laikā kopumā 218 085 "Krājbankas" klientiem plānots atlīdzināt 331,91 miljonu latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!