Foto: LETA
Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien nolēma atbrīvot no apcietinājuma bijušo "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētāju Ivaru Priedīti, žurnālistiem pavēstīja viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Priedītim gan vēl nelielu brīdi būs jāpaciešas, lai tiktu brīvībā, jo viņu otrdien aizvedīs atpakaļ uz cietumu slimnīcu Olainē, kur viņš uzturējās aptuveni divus mēnešus, kopš viņam piemērots apcietinājums. Pēc dokumentu nokārtošanas viņu otrdien no slimnīcas laidīs mājās.

Vārpiņš pieļāva, ka policija Priedītim noteiks ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Tiesas motivācija pagaidām nav zināma, jo tiesa paziņoja tikai saīsināto lēmumu. Līdz ar to nav zināms, vai Priedītis atbrīvots veselības stāvokļa dēļ.

Pašreizējo Priedīša veselības stāvokli advokāts nevēlējās izpaust. To, vai Priedītis turpinās ārstēties kādā citā slimnīcā, advokāts nevarēja pateikt, tas esot jājautā Priedītim.

Advokāts tiesas lēmumu vērtēja kā loģisku, jo sākotnēji, kad Priedīti pirmo reizi apcietināja, motivācija bijusi tāda, ka izmeklēšana ir tikai sākusies un, lai novērstu iespējamos traucējumus, viņu vajag apcietināt.

"Acīmredzot pašlaik šie apstākļi ir zuduši, un līdz ar to viņš tiek atbrīvots. Visticamāk, Priedītim tagad tiks piemērots kāds drošības līdzeklis," uzsvēra Vārpiņš.

Advokāts jau iepriekš uzstājis, ka Priedītis ir jāatbrīvo, jo jau sākotnēji aizstāvamais pieteicies par vainīgu un apliecinājis, ka darīs visu, lai izmeklēšanu sekmētu.

Valsts policijas pārstāvis otrdien tiesā gan norādījis, ka Priedītim jāpaliek cietumā, lai gan netika minēts neviens pierādījums, ka bijušais baņķieris varētu traucēt izmeklēšanai, pastāstīja advokāts.

Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse apstiprināja, ka Priedītim par drošības līdzekli policija lems trešdien. Vārpiņš sacīja, ka trešdien plkst.9.30 viņam ar klientu jāierodas policijā Stabu ielā procesuālo darbību veikšanai. Kas tās par darbībām, advokāts nezināja, taču laikā, kamēr bijušais baņķieris sēdējis cietumā, viņš tikai divas reizes pratināts, un "tas arī viss".

"Es domāju, ka Priedītis tagad varēs veltīt visus savus spēkus, lai piedalītos šajā bankas sanācijā, ja tiks izlemts par sanāciju, un darīt visu iespējamo, lai varbūt bankas darbību varētu atjaunot," klāstīja Vārpiņš un piebilda, ka tiesa, pasludinot "Latvijas Krājbankas" maksātnespēju, to personu sarakstā, kuriem būtu jāpiedalās maksātnespējas procesā, iekļāva arī Priedīti.

"Un tas ir loģiski, ka Priedītim tiek dota iespēja kā speciālistam banku jomā līdzdarboties, lai situāciju vērstu par labu," atzina advokāts.

Priedīti žurnālistiem neizdevās sastapt, jo uz tiesas zāli viņu konvojēja pa tiesas iekšējiem gaiteņiem.

Bankas bijušo vadītāju pērn novembra otrajā pusē aizturēja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sāktā kriminālprocesa ietvaros saistībā ar aizdomām par "Latvijas Krājbankas" īpašumu 100 miljonu latu apmērā nelikumīgu ieķīlāšanu par labu trešajām personām.

Atbilstoši policijā iepriekš sniegtajai informācijai kriminālprocesā aizdomās turamie ir Priedītis, kā arī bijušie bankas valdes locekļi Mārtiņš Zalāns, Dzintars Pelcbergs un Svetlana Ovčiņņikova. Aizdomās turētais ir bijušais bankas padomes loceklis Vladimirs Antonovs.

Visi pieci tiek turēti aizdomās pēc Krimināllikuma panta par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu. Zalāns, Priedītis un Pelcbergs vēl tiek turēti aizdomās par piesavināšanās atbalstīšanu, bet Antonovs – par piesavināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!