Aizdomās par kāda uzņēmēja dēla nolaupīšanu un nogalināšanu policija aizturējusi kādu bijušo policistu un viņa līdzdalībnieku. Noziedznieki par zēna atbrīvošanu bija prasījuši 70 000 latu.
Lietā ir arī trešais aizdomās turamais, kurš ir izsludināts meklēšanā, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vadītāja Ieva Zvīdre.

Pēc policijas sniegtās informācijas, 31.martā pēc plkst.19 Valsts policijas Rīgas Galvenās policijas pārvaldes operatīvās vadības nodaļa saņēma informāciju no aculieciniekiem par to, ka Dzelzavas ielā divi vīrieši esot nolaupījuši kādu meiteni, kura ir pastaigājusies ar suni. Tika ziņots, ka meitene esot ar varu ievilkta automašīnā, bet suns atstāts uz ielas.

Uz notikuma vietu devās policijas operatīvā grupa. Tā kā meitenes personība nebija zināma, policijas darbinieki sekoja sunim, kurš, iespējams, devās māju virzienā. Suns policijas darbiniekus tiešām aizveda uz bērna dzīvesvietu, kur tobrīd mājās bija vecāki, kuri bija pārliecināti, ka viņu bērns joprojām pastaigājas ar suni.

Kā izrādījās, nolaupītais bija viņu 14 gadus vecais dēls A. Kļūda aculiecinieku teiktajā, acīmredzot, bija radusies tādēļ, ka A. bija gari mati.

Nepilnas stundas laikā vecāki saņēma īsziņu uz mobilo tālruni ar nolaupītāju prasībām. Noziedznieki apstiprināja faktu, ka dēls ir nolaupīts, un sākotnēji pieprasīja 50 000 latu lielu izpirkumu. Īsziņā netika norādīts ne laiks, ne vieta, kā izpirkumu nodot.

Valsts policijā tajā pat dienā tika ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 154.panta 2.daļas par personas kā ķīlnieka sagrābšanu vai aizturēšanu, ja tas saistīts ar draudiem noslepkavot, nodarīt miesas bojājumus vai turpmāk aizturēt šo personu nolūkā piespiest valsti, fizisku vai juridisku personu veikt kādu darbību vai atturēties no tās, izmantojot to par noteikumu ķīlnieka atbrīvošanai.

Minētā panta 2.daļa paredz atbildību par šādām darbībām, ja tās izdarītas pret nepilngadīgo vai atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Pēc šī panta var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 15 gadiem.

Policijā nekavējoties tika izveidota izmeklēšanas grupa. Izmeklēšanas grupā darbu uzsāka Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes speciālisti, vienības "Omega" darbinieki, analītiķi, tehniķi, datorspeciālisti un eksperti.

Pirmajās dienās noziedznieki, izmantojot audioierakstu, vecākiem apstiprināja, ka viņu dēls ir dzīvs, taču īsziņās joprojām tikai atgādināts par nolaupīšanas faktu un izpirkuma naudu, nekonkretizējot iespējamo laiku un vietu, kad nauda nododama. Ar nolaupītā zēna vecākiem nepārtraukti strādāja policijas psihologs.

Laika gaitā izpirkuma summa pieauga un sasniedza 70 000 latu.

9.aprīlī noziedznieki atkal nosūtīja īsziņu vecākiem, šoreiz jau ar noteikumiem, kā nauda ir jānodod. Vecāki, sadarbojoties ar policiju, izpildīja visus noziedznieku izvirzītos noteikumus.

Kad policijas darbinieki bija pārliecinājušies, ka sūtījums ir nodots, tika realizēta aizturēšanas operācija.

Šobrīd policijas darbinieki ir aizturējuši divus vīriešus, kurus tur aizdomās par šā nozieguma izdarīšanu. Tie ir 1973.gadā dzimušais Sergejs D., kurš pirms vairākiem gadiem strādājis policijā un ticis atlaists pēc tam, kad tika aizturēts aizdomās par starpniecību kukuļošanā. Šobrīd viņš ir jau notiesāts, taču spriedumu pārsūdzējis.

Otrais aizturētais ir viņa sens draugs, pagaidām vēl nesodītais 1977.gadā dzimušais Jurijs Š. Abi vīrieši tika aizturēti vakar ap plkst.16 un pēc nogādāšanas Valsts policijā, sniedza liecības.

Pārbaudot liecībās sniegto informāciju, policijas darbinieki devās uz kādu garāžu kooperatīvu, kur pēc aizturēto stāstītā bija turēts A. Vienā no garāžām tika atrasts A. līķis.

Tāpat tika noskaidrots, ka nolaupītāji nemaz nebija plānojuši, pat pēc izpirkuma saņemšanas, atdot vecākiem A. dzīvu. To apstiprina viņu teiktais, ka zēns nogalināts jau 5.aprīlī un šo faktu apstiprina arī tiesu medicīnas eksperta atzinums.

Izmeklēšanā šobrīd ir noskaidrots, ka noziedznieki ķīlnieka nolaupīšanu sākuši plānot jau februārī un darījuši to ļoti rūpīgi. Iespējamo upuri viņi izvēlējušies pilnīgi nejauši ar interneta palīdzību, meklējot personu, kurai ir īpašumi un, kurš nodarbojas ar uzņēmējdarbību.

Arī nozieguma sagatavošanu noziedznieki veica ar interneta palīdzību - tika iegādāti lietoti mobilie tālruņi un vairākas SIM kartes, kuras nozieguma izdarīšanas laikā tika nepārtraukti mainītas.

Izmeklēšana turpinās, šobrīd ir noskaidrots un tiek meklēts trešais iespējamais līdzdalībnieks.

Policijas un prokuratūras darbinieki lemj par krimināllietas pārkvalifikāciju, ņemot vērā faktu, ka notikusi slepkavība. Iespējamais sods šajā gadījumā varētu būt mūža ieslodzījums.

"Šādas traģēdijas nedrīkst notikt ne Latvijā, ne citviet pasaulē," aģentūrai LETA teica iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP), "vainīgo aizturēšana nav mierinājums vecākiem, bet ir pārdomu viela katram nelietim, kurš savā bezprātā izdomā nogalināt bezpalīdzīgu bērnu."

Jēkabsons atzina, ka ir sekojis līdzi Valsts policijas darbam, kas esot darījusi visu, lai bērnu atbrīvotu. "Līdz pēdējam brīdim cerēju, ka zēns tiks izglābts. Diemžēl, zēna nogalināšanu noziedznieki bija izplānojuši jau ar nolaupīšanas brīdi," piebilda ministrs.

Jēkabsons izsaka līdzjūtību zēna vecākiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!