Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā uz apsūdzēto sola sēdies bijušais "RSK apdrošināšanas AS" valdes priekšsēdētājs Ēriks Gailāns, kurš apsūdzēts par tīšām darbībām, kas radījušas valstij finansiālu kaitējumu, pārsniedzot valsts amatpersonas dienesta pilnvaras, pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Kā informēja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas preses pārstāve Līva Tutina, šodien tiesas sēde atlikta, jo uz nopratināšanu nebija ieradušies liecinieki. Tā kā lieciniekiem nebija objektīvu iemeslu, lai neierastos, tiesa nolēma uz nākamo sēdi viņus atvest piespiedu kārtā.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 21.augustā plkst.11.30

Gailāns apsūdzēts pēc Krimināllikuma 317.panta 2.daļas (likuma redakcijā līdz 2008.gada 1.septembrim) par valsts amatpersonas tīšām darbībām, pārsniedzot amatpersonas dienesta pilnvaras, kas radījušas smagas finansiālas sekas. Apsūdzība celta par darbībām, kuras bijušas saistītas ar "RSK apdrošināšanas AS" slēgtajiem apdrošināšanas līgumiem.

Lieta tiesai tika nodota pagājušā gada vasarā.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija izteikusi aizdomas, ka Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošā "RSK apdrošināšanas AS", slēdzot apdrošināšanas līgumu ar SIA "Rīgas satiksme", ir izšķērdējusi 690 092 eiro (485 000 latu). Šāda summa tika samaksāta brokeru firmai "Trīs A brokers". 2009.gada 8.jūnijā pret "RSK apdrošināšanas AS" iepriekšējo valdi tika sākts kriminālprocess.

Faktam nākot atklātībā, tika atlaista apdrošināšanas kompānijas valde, un tās jaunajam priekšsēdētājam toreizējais Rīgas mērs Jānis Birks uzdeva noskaidrot, vai no pašvaldības budžeta samaksātos līdzekļus iespējams atgūt, kā to izdarīt, kā arī nodrošināt, lai tiktu ierosināta lieta pret iepriekšējās valdes locekļiem.

2009.gada 26.maijā Rīgas dome nolēma ieguldīt gandrīz 1,78 milnoju eiro (1,25 miljonu latu) "RSK apdrošināšana AS" pamatkapitālā, kas nepieciešams, lai netiktu apturēta uzņēmuma darbības licence.

Kompānijas pašu līdzekļu nepietiekamība 2009.gada marta beigās bija 3 635 582 eiro (2 555 102 lati). Par to, ka pamatkapitālā steidzami nepieciešams papildu ieguldījums, Finanšu un kapitāla tirgus komisija informējusi uzņēmumu, brīdinot, ka gadījumā, ja kapitāla atjaunošanas jautājums netiek atrisināts, tiks lemts par "RSK apdrošināšanas AS" licenču apturēšanu.

Saistībā ar izskanējušo informāciju par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu pašvaldībai piederošās RSK padome nolēma atlaist visu uzņēmuma valdi.

No amata tika atcelts RSK valdes priekšsēdētājs Gailāns, kā arī valdes locekļi Ineta Rezevska un Jānis Odiņš. Padome pamatoja šo lēmumu ar valdes locekļu rīcību, kas kaitējusi uzņēmuma finanšu stabilitātei, kā rezultātā valde zaudējusi uzticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!