Foto: Shutterstock
22. novembrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds bijušais zvērinātu tiesu izpildītājs par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ar ko radīts mantisks kaitējums lielā apmērā, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētais, būdams zvērināts tiesu izpildītājs, 2010. gadā pēc piedzinēja, kāda uzņēmuma iesnieguma, ieveda izpildu lietu ar piedzinēju un kādu parādnieci par saistības bezstrīdus piespiedu izpildīšanu. Saskaņā ar izpildes dokumentu, kas nav pārsūdzams, bezstrīdus piespiedu izpildīšanai nodota parādnieces saistība, kas ir nodrošināta ar publisko hipotēku un parādniecei piederošiem un par labu uzņēmumam ieķīlātiem diviem nekustamiem īpašumiem Rīgā.

Izpildot likuma prasības, apsūdzētais pieprasījis Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldei ziņas par nekustamā īpašuma nodokļa parādu esamību. Pēc parādnieces sūdzības, ar tiesas lēmumu nolemts atlikt izpildu darbības, tostarp, pārdot izsolē par labu uzņēmumam ieķīlātos nekustamos īpašumus.

Pēc tam apsūdzētajam radās noziedzīgs nodoms mantkārīgā nolūkā izmantot savu dienesta stāvokli, lai saņemtu amata atlīdzību par parādnieces piederošā nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē. Realizējot savu noziedzīgo nodomu, apsūdzētais tiesu izpildītājs pieņēmis lēmumu par izpildu darbību atlikšanu izpildu lietā, taču par pieņemto lēmumu Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldei nav paziņojis. Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, apsūdzētais, izmantojot dienesta stāvokli pretēji dienesta interesēm, nepamatoti ievedis jaunu izpildes lietu un, apzinoties, ka rīkošanās ar nekustamo īpašumu ir aizliegta, rīkojis izsoli parādnieces piederošā nekustamā īpašumā, ko nosolījis kādam uzņēmumam.

Par nosolīto nekustamo īpašumu uzņēmums apsūdzētā tiesu izpildītāja bankas kontā iemaksājis naudu, ko apsūdzētais izmaksājis uz savu privāto kontu.

Apsūdzētā darbību rezultātā tika nodarīts mantisks zaudējums lielā apmērā.

Apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 318. panta 2. daļas (likuma redakcijā, kas bija spēkā līdz 2013. gada 1. aprīlim). Lieta izskatīšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Tiesas kalendārā pieejamā informācija liecina, ka 28. maijā pulksten 10 tiesa skatīs krimināllietu, kurā apsūdzētais ir Andris Slazds.

Aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija liecina, ka 2016. gadā disciplinārlietas rezultātā tiesu izpildītājs Andris Sladzs tika atcelts no amata. Sladzs šo lēmumu pārsūdzēja, taču Administratīvā apgabaltiesa 2017. gadā prasību noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!