Foto: DELFI

21. augustā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieks apsūdzēts par to, ka, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieprasījis un pieņēmis kukuli, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Lēmums par krimināllietas nodošanu tiesai liecina, ka apsūdzētais 2016. gada aprīlī kādā zemnieku saimniecības veikalā sācis tematisko pārbaudi, kuras laikā saimniecības pārstāvim pieprasīja kukuli. 2016. gada maijā izmeklēšanas tiesneša sankcionētā izmeklēšanas eksperimentā VID inspektors pieņēmis 700 eiro kukuli, lai pārbaudē konstatētos pārkāpumus nenodotu izlemšanai administratīvās pārkāpuma lietvedības sākšanai.

Pret VID darbinieku apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 320. panta 3. daļas. Krimināllieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" pērn jau vēstīja, ka VID Iekšējās drošības daļa aizturējusi nodokļu inspektoru aizdomās par kukuļa prasīšanu zemnieku saimniecības "Dimzas" līdzīpašniecei. VID pārbaudē 2016. gada 11. aprīlī "Lauku gaļas veikaliņā" ieradušies divi nodokļu inspektori – Zigurds Briņķis un Aigars Kupčus, kurš devis dažādus mājienus par kukuli, toreiz ziņoja "de facto". "Dimzas" līdzīpašniece Lidija Sildare raidījumam atklāja, ka sākotnēji inspektori pārbaudījuši veikalu, bet pēc divām nedēļām viņi turpinājuši pārbaudi saimniecības grāmatvedībā.

Kaupčs prasījis naudu, bet otrs inspektors tai visā noraudzījies, toreiz vēstīja "de facto". Sildare raidījumam stāstījusi, ka, uzreiz nesamaksājot, cerējusi, ka Kupčus naudu vairs neprasīs. Taču sekojuši vairāki atgādinājuma zvani no dažādiem telefona numuriem. Uzzinot par notiekošo, Finanšu policijas Iekšējās drošības daļa sāka kriminālprocesu par kukuļņemšanu. Pēc tam uzņēmēja izmeklēšanas eksperimentā vienojās, ka satiksies ar inspektoru netālu no zemnieku saimniecības Rīgas veikala. Uz tikšanos Kupčus ieradās ar dienesta auto pa ceļam uz nākamo inspicējamo uzņēmumu. Tad arī atdota nauda – 700 eiro. Pāris minūtes vēlāk Kupču aizturēja. Uzreiz pēc aizturēšanas viņš kukuļņemšanu noliedza, taču vēlāk viņš atzinies un iesniedzis atlūgumu.

Raidījums ziņoja, ka jau iepriekš šī inspektora darbs bija pievērsis VID amatpersonu uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!