Foto: Shutterstock

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina sākt kriminālvajāšanu pret Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bijušo amatpersonu par transportlīdzekļa vadīšanu bez tiesībām un alkohola reibumā.

Kā portālu "Delfi" informēja IDB, pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka amatpersona vadījusi transportlīdzekli, atrodoties alkoholisko dzērienu ietekmē, kā arī bez noteiktā kārtībā iegūtām transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām.

Ar savām darbībām persona izdarījusi noziedzīgu nodarījumu pēc Krimināllikuma 262. panta 1. daļas.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību un ja vadītājs atrodas alkohola ietekmē, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Kopumā IDB savas darbības laikā izmeklējis 48 kriminālprocesus par noziedzīgiem nodarījumiem pret satiksmes drošību, kuros iesaistītas iekšlietu nozares amatpersonas vai darbinieki.

Šogad sākti četri kriminālprocesi, bet 2019. gadā izmeklēšana veikta deviņos kriminālprocesos par noziedzīgiem nodarījumiem satiksmes drošībā – vismaz septiņos gadījumos cietušie guva miesas bojājumus un traumas, bet vienā no gadījumiem cietušais miris.

Daļa noziedzīgu nodarījumu pret satiksmes drošību saistīta ar amatpersonu atrašanos alkohola reibuma stāvoklī, norāda IDB. "Nav pieļaujama šāda amatpersonu rīcība, pakļaujot riskam gan sevi, gan pārējos ceļu satiksmes dalībniekus," uzsvēris IDB priekšnieks Valters Mūrnieks, papildinot, ka "amatpersonām, kuru pienākums ir ikdienā rūpēties par iedzīvotāju drošību un sabiedrisko kārtību, ar savu rīcību jārāda piemērs pārējiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!