Latvijas Ģenerālprokuratūras darbinieki Zviedrijas pilsonim Grigorijam Bobovičam prasījuši 10 000-150 000 ASV dolāru kukuli par krimināllietas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un grāmatvedības datu sagrozīšanu izbeigšanu. To trešdien intervijā telekompānijai "LNT" stāstīja Bobovičs, gan neminot konkrētu cilvēku vārdus.
Ministru prezidentam Einaram Repšem (JL) šā gada 26.septembrī adresētā vēstulē Bobovičs sola vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par pret viņu ierosināto krimināllietu. Viņš pauž viedokli: ja lēmums ECT būs Latvijai nelabvēlīgs, par vainīgiem materiālo zaudējumu nodarīšanā Latvijas valstij var uzskatīt Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurori Dagmāru Ušču un viņas padoto prokuroru Ivaru Krauzi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece "LNT" atzina, ka šāds korupcijas fakts nav apstiprinājies KNAB veiktajā pārbaudē par šo lietu.

KNAB veicis pārbaudi par iespējamiem korupcijas gadījumiem šīs krimināllietas izmeklēšanā, taču, kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, pārbaudi nav izdevies pilnvērtīgi pabeigt, jo prokuratūra atteikusi KNAB izsniegt visus lietas materiālus.

Kurpniece telekompānijai norādīja: ja atklāsies jauni fakti šajā lietā, var tikt veikta atkārtota pārbaude.

Jau ziņots, ka pie kārtējās prasības pret Latvijas valsti ECT Strasbūrā novedusi pirms aptuveni desmit gadiem Ģenerālprokuratūrā ierosināta krimināllieta par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un grāmatvedības datu sagrozīšanu.

Bobovičs, kurš tiek apsūdzēts šajā krimināllietā, ar ECT starpniecību par, viņaprāt, cilvēktiesību pārkāpumiem no Latvijas valsts vēlas piedzīt septiņu miljonu eiro (4,6 miljonu latu) materiālo kompensāciju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Tiesā aģentūrai LETA prasības summu ne apstiprināja, ne arī noliedza.

Zviedrijas pilsoņa lieta nonākusi arī Satversmes tiesas (ST) redzeslokā. ST priekšsēdētājs Aivars Endziņš prognozēja, ka, Bobovičam vēršoties ECT, Latvija procesu zaudētu un vajadzētu maksāt kompensāciju.

Prokuratūra uzskata, ka rīkojusies saskaņā ar Latvijas likumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!