Foto: LETA

Administratīvajā rajona tiesā 28.aprīlī pasludinās spriedumu juristes un aktīvistes Ievas Brantes prasībā pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) un Rīgas Pašvaldības policiju par morālā kaitējuma piedziņu saistībā ar viņas izraidīšanu no Rīgas domes sēdes piketa laikā par Ušakova atkāpšanos no amata saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

Kā norādījusi Brante, viņa tiesas ceļā lūdz no atbildētājiem piedzīt morālā kaitējuma atlīdzību un publiski atvainoties.

Iepriekš tika ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pērn atstāja spēkā lēmumu, ar kuru izbeigta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā pret Branti par izraidīšanu no Rīgas domes sēdes. Pirmās instances tiesa izbeidza lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā attiecībā uz Branti, jo viņas darbībās nav administratīva pārkāpuma sastāva.

Tiesa toreiz konstatēja, ka lietas materiālos nav pierādījumu, ka viņas darbības, sēdes laikā turot plakātu, kvalificējamas kā publiski izziņotā sankcionētā piketa pie Rīgas domes ēkas turpināšanās. Tāpat lietā neesot bijis strīda, ka Brante sēdē uzvedās miermīlīgi, klusējot turēja plakātu. Lietā arī nav pierādījumu, kādā veidā Brante, turot plakātu, traucēja sēdes gaitu tādā mērā, ka tas būtu uzskatāms par sabiedriskās kārtības traucējumu.

Brante 2013.gadā piedalījās piketā par Ušakova atkāpšanos no amata saistībā ar Zolitūdes traģēdiju. Pēc piketa Brante aizgāja uz domes sēžu zāles skatītāju balkonu. Savukārt Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki ar fizisku spēku iznesa Branti, kura klusējot turēja rokā plakātu ar baltu kaķi un Ušakova seju, kā arī uzrakstu "Esmu balts un pūkains".

Kā ziņots, todien domes sēžu balkonā klusējot sēdēja kopumā aptuveni desmit iedzīvotāji, no kuriem daži turēja nelielas zīmītes ar vēstījumu "Ušakov, atkāpies!". Aptuveni 15 minūtes pēc sēdes sākuma balkonā ieradās policisti, kuri ar varu iznesa no sēžu zāles Branti. Izdzirdot diskusijas un plakāta skaļo čaukstēšanu sēžu zālē, deputāti nekavējoties pieprasīja domes sēdes pārtraukumu.

Policisti nepaskaidroja, kādus tieši noteikumus protestētāji pārkāpj, taču norādīja, ka protestētāji traucē domes sēdi. Kad notiekošā apstākļu noskaidrošanā iesaistījās žurnālisti un domes opozīcijas deputāti, policisti tomēr atkāpās no savām prasībām.

Domes sēde turpinājās, un protestētāji ar plakātiem turpināja sēdēt balkonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!