Krāpnieki Lielbritānijā izmantojuši "NatWest" bankas sistēmas trūkumus, lai izkrāptu vairāk nekā 15 miljonus mārciņu (aptuveni 12 miljonus latu). Lielākā daļa izzagtās naudas atmazgāšanas nolūkā 2004. gadā bija nonākusi Latvijā, vēsta interneta izdevums "WalesOnline".

Pēc "NatWest" un "Royal Bank of Scotland" apvienošanas 2000. gadā tika izveidota jauna sistēma, kuras ietvaros krāpnieki varējuši iemaksāt bankā viltotus čekus, vēlāk izņēmot reālo naudu.

Daļa nepieredzējušo "NatWest" darbinieku pat neiedomājās, ka ir nepieciešama rūpīgāka sistēmas pārbaude.

Tādējādi, izmantojot sešus viltotus čekus 15,2 miljonu mārciņu (12 miljonu latu) iemaksāšanai, krāpnieki izņēmuši no bankas vairāk nekā 13,5 miljonus mārciņu (10,7 miljonus latu) un pārveda tos uz Latviju 2004. gada martā.

Krāpnieki saražojuši milzum daudz viltotu dokumentu, bet naudu pārveda no vienas firmas uz otru, lai nomaskētu tās izcelsmi un liktu izskatīties pēc likumīgas tirdzniecības daļas.

Kad Rīgā nonāca vairāk nekā 13,5 miljonu mārciņu, kādam bankas darbiniekam Latvijā radušās aizdomas, ka kaut kas nav kārtībā, un viņš sazinājās ar "NatWest", kas arī atklāja naudas zādzību.

Līdz ar šo atklājumu naudas konts tika iesaldēts, vēl pirms krāpnieki to paspēja "savienot" ar galamērķi Dubajā Apvienotajos Arābu Emirātos.

Likumsargi norāda, ka šī shēma tika atklāta tikai laimīgas sagadīšanās dēļ.

Kopumā saistībā ar šo shēmu aizturēti 11 cilvēki, taču viņi visi noliedz savu vainu. Šī lieta janvārī tiek skatīta Londonas tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!