Foto: LETA

Piektdien, 18. decembrī, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa amatpersonas pieņēma lēmumu resoriskās pārbaudes materiālā par iespējamiem dažāda veida likumpārkāpumiem biedrībā "Kalna svētību kopiena", un tika uzsākti 4 administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī ir uzsākta vēl viena resoriskā pārbaude, portālu "Delfi" informēja Valsts policija.

Šī gada 18.decembrī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa likumsargi pēc apjomīgas informācijas saņemšanas no dažādām valsts pārvaldes institūcijām, faktu apkopošanas un analīzes ciešā sadarbībā ar Bauskas rajona prokuratūru nolēma pabeigt 21. augustā uzsākto resorisko pārbaudi par iespējamiem dažāda veida likumpārkāpumiem biedrībā "Kalna svētību kopiena" un uzsākt 4 administratīvā pārkāpuma procesus, no kuriem viens ir par fizisko un emocionālo vardarbību pret vairākiem bērniem, viens - par emocionālo vardarbību pret vairākiem bērniem un divi par biedrības „Kalna svētību kopiena” un nodibinājuma „Saknes un spārni” informācijas nesniegšanu, neatbildot uz Valsts policijas nosūtītajiem pieprasījumiem.

Jāpiebilst, ka atbilstoši Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 3. panta pirmajai daļai par informācijas nesniegšanu, informācijas nepienācīgu sniegšanu vai nepatiesas informācijas sniegšanu iestādei, juridiskajai personai var tikt piemērots brīdinājums — no 14 līdz 2800 naudas soda vienībām jeb 70 līdz 14 000 eiro.

Tāpat, pamatojoties uz 2020. gada 7. decembrī no Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas saņemto informāciju par iespējamajiem tiesību normu pārkāpumiem saistībā ar pakalpojuma sniegšanu vienam bērnam un noslēgto līgumu, tika uzsākta vēl viena resoriskā pārbaude par iespējamajiem tiesību normu pārkāpumiem biedrībā „Kalna svētību kopiena” Bruknā, Dāviņu pagastā, Bauskas novadā.

Par iepriekš uzsākto administratīvā pārkāpuma procesu saistībā ar iespējamo pielietoto vardarbību pret nepilngadīgu personu Valsts policijā ir pieņemts lēmums otrdien, 22. decembrī, lietu nosūtīt izskatīšanai Bauskas novada domes Administratīvajai komisijai.

Jau vēstīts, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) augustā informēja, ka tā kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvjiem "Kalna svētību kopienā" konstatēja būtiskus bērnu tiesību aizsardzības pārkāpumus, par ko informācija tika nodota izvērtēšanai VP.

VP saistībā ar VBTAI konstatēto sāka divas resoriskās pārbaudes. Viena no divām pārbaudēm septembra sākumā tika pabeigta un tās rezultātā sākts administratīvais process par emocionālo vardarbību pret bērnu. Par to likumā paredzētais sods ir brīdinājums vai naudas sods līdz 700 eiro.

Otra resoriskā pārbaude tika ierosināta par dažāda veida pārkāpumiem, kuru raksturu policija iepriekš nekonkretizēja, septembra sākumā vēl turpinājās.

Tāpat pārbaudes Bruknā, kā arī ar to saistītajā Bārbeles zēnu skolā "Saknes un spārni" veica Valsts darba inspekcija (VDI) un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Abi dienesti devās arī atkārtotās pārbaudēs un pārkāpumus nekonstatēja.

VDI pārkāpumus, par ko dienestam bija aizdomas – nepilngadīgo nodarbināšana vai strādāšana bez darba līgumiem – nekonstatēja. Kopumā VDI bija divās pārbaudēs Bruknā. Otrajā pārbaudē inspekcija apciemoja kopumā trīs objektus – pašu Bruknas muižu, Kurmenes baznīcu un Bārbeles skolu. Lai gan skolā VDI pārstāvji sastapās ar nepilngadīgajiem, neviens no viņiem nebija nodarbināts. Inspekcijā skaidroja, ka viņi tur atradās saistībā ar bērnu nometni.

Arī PVD savu darbu saistībā ar Bruknas kopienu septembra sākumā pabeidza. Iepriekš PVD informēja, ka dienests ir saņēmis informāciju no VBTAI par iespējamiem pārkāpumiem ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanā zēnu skolā Bārbelē un kopienā Bruknā. Sākotnējā pārbaudē PVD konstatēja atsevišķus ar pārtikas produktu izsekojamību saistītus pārkāpumus ēdināšanas uzņēmumā, kas nodrošināja pakalpojumus Bārbeles skolā. Atkārtotā pārbaudē PVD secināja, ka dienesta iepriekš konstatētie pārkāpumi ir novērsti.

Bruknas kopienā "paviesojās" arī Veselības inspekcija (VI). Savas pārbaudes laikā tā secināja, ka muižā ir ievērotas higiēnas prasības. VI pārbaudi veica pēc iesnieguma par iespējamajiem higiēnas normu pārkāpumiem Bruknas "Kalna svētību kopienā" saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!