Policija konstatējusi, ka nekustamo īpašumu uzņēmums "Latio" lieto nelicencētu datorprogrammatūru lielos apjomos, informēja "Business Software Alliance" (BSA).
BSA pārstāvis tiesiskajos jautājumos Jānis Bordāns sacīja, ka policija nelikumīgu programmatūras lietošanu "Latio" konstatējusi pirms diviem mēnešiem. "Latio" vadībai ticis dots laiks, lai tā varētu papildus uzrādīt dokumentus, kas apstiprinātu programmatūras licencētu lietošanu, vai arī sniegt paskaidrojumus. Tomēr "Latio" šādus dokumentus nav uzrādījusi.

Bordāns teica, ka "Latio" atklātā nelikumīgā programmatūras izmantošana varētu būt līdz šim nozīmīgākais policijas atklātais programmatūras autortiesību pārkāpums Latvijā, jo nelikumīgi lietotās programmatūras vērtība esot vairāk nekā 5000 latu.

"BSA piedāvā iespēju "Latio" veikt iekšējo izmeklēšanu un apspriest ar konkrēto programmatūru ražotājiem apstākļus, kuri bijuši par iemeslu autortiesību pārkāpumam," sacīja Bordāns, piebilstot, ka līdz ar to BSA "Latio" piedāvā bez tiesas starpniecības slēgt izlīgumu, kurš noteiktu kompensāciju izmaksu kompānijām, kuru autortiesības ir pārkāptas.

Bordāns atgādināja, ka neatļauta programmatūras kopēšana un lietošana ir autortiesību pārkāpums. Līdz ar to BSA nolēmusi lietot visus likumīgos līdzekļus, lai aizsargātu savu biedru, šajā gadījumā programmatūras kompāniju "Corel", "Symantec" un "Microsoft", pārkāptās autortiesības.

Turklāt BSA ir tiesības prasīt ne vien iznīcināt vai izdzēst visas licencēto programmu kopijas un atlīdzināt visus nodarītos zaudējumus, bet arī biedru interesēs vērsties tiesā un lūgt izmeklēšanas iestādēm saukt pie kriminālatbildības "Latio" amatpersonas, jo nelikumīgas darbības ar autortiesību objektiem ir krimināli sodāmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!