Foto: LETA
Zemgales tiesas apgabala prokuratūra pieņēmusi lēmumu saukt pie kriminālatbildības piecas personas, un šonedēļ visām tiek celta sākotnējā apsūdzība kriminālprocesā par šā gada 25.janvāra rītā Jēkabpilī notikušo bruņoto laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss", pēc kura izcēlās apšaude un tika nogalināts policists Andris Znotiņš, bet vēl divi citi policisti ievainoti.

Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore Vida Kravcova informēja, ka četriem aizturētajiem jau celta sākotnējā apsūdzība, kāda šonedēļ tiks celta arī piektajam, taču galīgās apsūdzības celšana būs iespējama pēc zināma laika, jo lieta ir ļoti apjomīga. Prokurore pagaidām nenosauc termiņus, jo vēl tiek noskaidrotas un precizētas atsevišķas detaļas šīs laupīšanas epizodēs.

Bijušajam patruļpolicijas vienības "Alfa" darbiniekam Arvo Žagaram, kurš vadījis uzbrucēju auto, tiek inkriminēta arī Znotiņa slepkavība. Precīzāk, Žagars tiek apsūdzēts par to, ka šāvis uz diviem policijas darbiniekiem - Znotiņu nogalinot un otru ievainojot. Viņam tiek inkriminēts Krimināllikuma (KL) 118.pants - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos. Pēc lietas materiāliem esot noprotams, ka Žagars, kurš iepriekš strādājis apsardzes uzņēmumā, kas apkalpo šo spēļu zāli, bijis laupīšanas idejas autors, bet prokuratūra pagaidām precizē, vai viņš organizējis arī īstenoto uzbrukumu.

Tāpat gan Žagaram, gan visiem četriem pārējiem aizturētajiem nozieguma dalībniekiem tiek inkriminēta KL 176.panta 4.daļa - par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieročus vai sprāgstošas vielas, vai ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas.

Šis pants sākotnējā apsūdzībā pagaidām ir vienīgais privātpersonai Staņislavam Babelim un no Valsts policijas Tukuma iecirkņa atlaistajam Pāvelam Hristoforidi, taču galīgajā apsūdzībā viņiem tas varētu arī nebūt vienīgais pants, precizēja Kravcova.

118.panta 1.daļa - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos sakarā ar to, ka cietušais vai viņa tuvinieks izpildījis savus dienesta vai profesionālos pienākumus vai piedalījies noziedzīga vai citāda prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā - tiek inkriminēta arī Pāvela brālim, otram bijušajam policistam Denisam Hristoforidi, jo viņš atšķirībā no Žagara ievainojis citu policistu, taču šāvis uz viņu, mēģinot noslepkavot.

Kā paskaidroja prokurore, uz Denisa apsūdzību nepabeigtā slepkavībā attiecas KL 15.panta 4.daļa, kas nosaka, ka par nozieguma mēģinājumu atzīstama apzināta darbība (bezdarbība), kas tieši vērsta uz tīšu tā izdarīšanu, ja noziegums nav izdarīts līdz galam no vainīgā gribas neatkarīgu iemeslu dēļ.

Otram bijušajam vienības "Alfa" darbiniekam Leonīdam Koņuhovam līdztekus KL 176.panta 4.daļai tiek inkriminēta arī 233.panta 2.daļa - "par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas (..) izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas", jo laupīšanā viņš izmantojis nelegālu ieroci.

Tāpat saskaņā ar lietas materiāliem Koņuhovs varētu būt tas, kurš sašāva spēļu zāles darbinieku, ievainojot viņu abās kājās ar vienu šāvienu - lode vienai kājai izgājusi cauri un trāpījusi arī otrā kājā.

Saistībā ar daudzām detaļām nozieguma epizodēs šī lieta ir ļoti apjomīga, un tās izskatīšana prasīs ilgu laiku, prognozēja Kravcova.

Kā ziņots, šomēnes Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvalde Zemgales apgabala prokuratūrai nodeva kriminālprocesu par šā gada 25.janvāra rītā Jēkabpilī notikušo bruņoto laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss".

Kā informēja VP preses pārstāve Zane Maskaļonoka, policijas lietvedībā atradās 25.janvārī sāktais kriminālprocess par bruņotu laupīšanu organizētā grupā, par policista Znotiņa slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos un par divu VP amatpersonu slepkavības mēģinājumu vainu sevišķi pastiprinošos apstākļos, proti, mēģinājumu nošaut policistus laikā, kad viņi pildīja dienesta pienākumus un veica bruņotu noziedznieku aizturēšanu.

Kriminālprocess tika sākts pēc Krimināllikuma 118.panta 1.punktā un 176.panta 4.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāvu pazīmēm.

118.pants paredz atbildību par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, un par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu. Savukārt 176.panta 4.daļa pants paredz atbildību par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieročus vai sprāgstošas vielas, vai ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 17 gadiem.

Kā ziņots, šā gada 25.janvāra rītā notika bruņota laupīšana spēļu zālē "Fēnikss", kas atrodas Jēkabpilī, A.Pormaļa ielā 53. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu "Chrysler Voyager".

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Denis un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības "Alfa" darbinieki Žagars un Koņuhovs, kā arī privātpersona Babelis. Nākamajā dienā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa visiem pieciem aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!