Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai nodevis kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret bijušo Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu un stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, portālu "Delfi" informēja IDB.

Kā liecina IDB sniegtā informācija, Valsts policijas amatpersona no transportlīdzekļa vadītāja pieprasījusi kukuli vairāku simtu eiro apmērā par administratīvā pārkāpuma, kas saistīts ar transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, nefiksēšanu. Turklāt, veicot izmeklēšanas darbības, personas automašīnā atrasta ierīce, kas paredzēta operatīvās darbības pasākumu traucēšanai, tādējādi pārkāpjot stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumus.

Krimināllikuma 320. panta 2. daļa paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt pēc Krimināllikuma 237.1 panta 2 daļas par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu vai programmatūras aprites aizlieguma pārkāpšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

"Pēdējo gadu laikā IDB ik gadus saņemto iedzīvotāju iesniegumu skaits ir palielinājies par vairāk nekā divām trešdaļām, un šī tendence liecina gan par to, ka sabiedrība ir pamanījusi un atzinīgi novērtē IDB darbu, gan arī par iedzīvotāju aktivitāti, pamanot un ziņojot par iespējamiem amatpersonu pārkāpumiem. Arī šis kriminālprocess sākts, pamatojoties uz iedzīvotāju sniegto informāciju par iespējamo pārkāpumu, un aicinām sabiedrību arī turpmāk būt aktīviem pilsoņiem un informēt attiecīgās iestādes par pamanītiem iespējamiem likumpārkāpumiem," komentējis IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

Šī gada pirmajos četros mēnešos IDB saņēmis 340 iesniegumus no fiziskām un juridiskām personām, kā arī valsts pārvaldes iestādēm un 160 anonīmus iesniegumus par dažādiem iestāžu darbinieku iespējamiem pārkāpumiem, savukārt 2019. gadā tika saņemti un analizēti vairāk nekā 1300 saņemtie iedzīvotāju iesniegumi.

2019. gadā IDB pirmstiesas izmeklēšanu veica 219 kriminālprocesos, turklāt izmeklējamās lietas kļūst apjomīgākas un sarežģītākas, līdz ar to izmeklēšanā tiek ieguldīti aizvien lielāki darba resursi, norāda birojā.

IDB ir 2015. gada beigās izveidota valsts pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir atklāt, novērst un izmeklēt Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu (izņemot Valsts drošības dienestu) amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus, tādējādi vairojot sabiedrības uzticību valsts pārvaldei un uzlabojot sabiedrisko drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!