Foto: DELFI
Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija Latvijā "Cert.lv" ir saņēmusi vairākus iedzīvotāju pieteikumus par to, ka viņi ir nosūtījuši savus datus krāpniekiem pēc tam, kad saņēmuši tiešsaistes maksājumu kompānijas "PayPal" vārdā sūtītus e-pastus, teikts "Cert.lv" mājaslapā publiskotajā informācijā.

Krāpnieciskajos e-pastos paziņots, ka radušās problēmas ar e-pasta saņēmēja kontu, un konta darbība uz laiku tiek ierobežota. Lai atjaunotu pilnvērtīgu konta darbību, e-pasta saņēmējs tiek aicināts apstiprināt savu identitāti, e-pastā norādītajā saitē sniedzot papildu informāciju par sevi un augšupielādējot personu apliecinoša dokumenta attēlu, kurā redzama arī personas fotogrāfija.

"Cert.lv" aicina būt modriem un pirms jebkādu datu ievades vai informācijas sniegšanas pārbaudīt gan e-pasta sūtītāja adresi, gan vietnes adresi, kurā tiekat aicināti ievadīt savus datus. Krāpniecības gadījumā gan uzbrucēju izmantotā e-pasta adrese, gan pārlūkprogrammā redzamā tīmekļa vietnes adrese būs nesaistītas ar "PayPal".

Ja dokuments tomēr nosūtīts krāpniekiem, "Cert.lv" aicina vērsieties ar iesniegumu policijā, norādot, kad un kādā tīmekļa vietnē ievadījāt sava identifikācijas dokumenta datus/ augšupielādējāt dokumenta kopiju. Tas ļaus samazināt apsūdzību celšanas risku pretlikumīgu darbību gadījumā, policijai identificējot, ka darbības veiktas ar zagtu identifikācijas dokumentu, piemēram, atvērts bankas konts noziedzīgi iegūtu līdzekļu apritei.

Tāpat "Cert.lv" mudina cietušos vērsieties arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, un veikt identifikācijas dokumenta maiņu, padarot iepriekšējo dokumentu par nederīgu.

"Cert.lv" norāda arī uz nepieciešamību identificēt pakalpojumus, kurus izmantojat, lietojot identifikācijas dokumentu, kā arī informēt šo pakalpojumu sniedzējus, lai varētu novērst svešu personu piekļuvi jūsu lietotāja kontam.

Vienlaikus institūcija aicina sekot līdzi tam, vai iedzīvotāji nesaņem savādus aicinājumus apstiprināt reģistrāciju. Tie varētu signalizēt par mēģinājumiem veikt darbības jūsu vārdā.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!