Foto: Valsts policija
Šā gada oktobrī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors nodevis tiesai krimināllietu, kurā četras personas apsūdzētas par nelikumīgu alkoholisko dzērienu ražošanu, portāls “Delfi” uzzināja prokuratūrā.

Apsūdzētās personas pēc organizētāja norādījumiem saražoja nelikumīgus alkoholiskos dzērienus ar kopējo absolūtā spirta daudzumu 139,6 litri, kas atbilst lieliem apmēriem.

Ar minēto noziedzīgo nodarījumu valstij tika nodarīti 1867 eiro zaudējumi.

Turklāt viena persona tiek apsūdzēta iepriekšminēto alkoholisko dzērienu ražošanas organizēšanā un par to, ka nelikumīgi uzglabāja tabakas izstrādājumus lielā apmērā un organizēja to pārvadāšanu, tādā veidā nodarot valstij 75 741 eiro zaudējumus.

Prokuratūrā norāda, ka visas minētās personas pārkāpa Alkoholisko dzērienu aprites likuma 9.panta 1.punktu, kurā noteikts, ka alkoholisko dzērienu ražošana mājas apstākļos, izejvielu sagatavošana, iegāde vai uzglabāšana alkoholisko dzērienu izgatavošanai mājas apstākļos, kā arī to ražošanai paredzētu iepakojuma, etiķešu, korķu un vāciņu izgatavošana vai uzglabāšana ir aizliegta, kā arī likuma „Par akcīzes nodokli" 33.panta 3.daļu.

Ar savām darbībām apsūdzētie pārkāpa vairākus likuma pantus. Likums par nelikumīgu alkohola ražošanu, glabāšanu un pārvietošanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai arī piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Savukārt par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tas izdarīts lielā apmērā, likums paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!