Foto: Shutterstock

Izmeklējot kriminālprocesu saistībā ar graudu izkrāpšanas gadījumiem dažādos Latvijas reģionos, Valsts policijas (VP) Kriminālizmeklēšanas pārvalde aizturējusi četru personu grupu, kas tiek turēta aizdomās par vairāku zemnieku saimniecību un privātpersonu apkrāpšanu šī gada pavasarī, portālu "Delfi" informēja VP.

Visi aizturētie jau iepriekš ir tiesāti, bet patlaban pret viņiem sākts kriminālprocess par krāpšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Policijā skaidro, ka pavasarī likumsargi saņēmuši informāciju no vairākām zemnieku saimniecībām, kuras, iespējams, cietušas no krāpšanas. Vairākas personas, uzdodoties par kāda uzņēmuma pārstāvjiem, piedāvājušas no zemniekiem iepirkt graudus vai pašas izvietojušas sludinājumus laikrakstos par graudu iepirkšanu.

Krāpnieki par graudiem piedāvājuši salīdzinoši augstāku cenu nekā tā ir vidēji tirgū, tādējādi radot iespaidu, ka darījums pārdevējam būs ļoti izdevīgs. Kad pircēji saņēmuši graudus, par to parakstījuši attiecīgu pavadzīmi un solījuši apmaksāt pirkumu, piemēram, piecu dienu laikā. Pēc tam pārdevējam ar šīm personām sakontaktēties vairs nav izdevies un naudu viņš tā arī nav saņēmis, shēmu atklāj policija.

Izmeklēšanā policijas darbinieki noskaidrojuši, ka četri vīrieši, kuri uzdevās par pārdevējiem, savas darbības aizsegam izmantojuši šim nolūkam speciāli iegādātu "pastkastītes" firmu un nomātu auto. Iegūtos graudus tajā pašā vai nākamajā dienā krāpnieki pārdevuši citām personām, gūstot peļņu. Ar personām, no kurām viņi graudus ieguvuši, vīrieši norēķināties nemaz nav plānojuši, noskaidrojuši likumsargi.

No krāpniecības kopumā cietušas sešas juridiskās personas, galvenokārt zemnieku saimniecības, kā arī trīs fiziskās personas.

Policija noskaidrojusi, ka krāpnieciskās darbības notikušas no februāra līdz maijam. Izkrāptas tikušas 211,7 tonnas graudu, nodarot cietušajiem zaudējumus kopumā vairāk nekā 32 tūkstošu eiro apmērā.

Kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzīti 1973. gadā, 1976. gadā, 1985. gadā un 1990. gadā dzimuši vīrieši. Visi jau iepriekš ir tiesāti – daļa par laupīšanām, daļa par citiem mantiska rakstura noziegumiem.

Ja vīriešu vainu krāpšanā pierādīs, par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Policija papildus informē, ka firma, kuru vīrieši speciāli izveidojuši un kuras vārdā darbojušies, patlaban esot likvidēta.

VP atgādina, ka, veicot darījumus ar lielām naudas summām, vienmēr ļoti rūpīgi jāizvērtē darījumu partneris un jāpārbauda publiskos reģistros pieejamā informācija par viņa pārstāvēto uzņēmumu. Paļaušanās uz neparasti izdevīgiem, tirgus cenai neatbilstošiem pirkšanas vai pārdošanas piedāvājumiem nereti nozīmē risku kļūt par krāpšanas upuri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!