Foto: stock.xchng
Četru gadu laikā likumsargi nav savākuši pierādījumus lietā par jaunieša piekaušanu sporta stundas laikā kādā Rīgas privātskolā, tādēļ lieta izbeigta, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

2012. gada martā sporta stundas laikā divi pusaudži – devītās klases skolēni – basketbola spēlē aizsvilušies un viens saspārdījis otram seju. Skolā tajā pašā dienā ieradusies policija un sākts kriminālprocess par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu. Saskaņā ar raidījuma vēstīto, spērējs savu vainu noliedzis, taču notikušajam bijuši liecinieki.

Tiesu medicīnas ekspertīzē cietušajam jaunietim konstatēja deguna lūzumu un izsistus priekšzobus. Spērējam lietā tika piemērots aizdomās turētā statuss, tomēr izmeklēšana ilga divus gadus, kuru laikā nomainījās pieci izmeklētāji. Kā vēsta "Nekā personīga", policists Roberts Morozovs vēl 2014. gada februārī skaidrojis, ka izmeklēšana notiek.

''Cietušais un viņa māte tam noticēja. Un jau martā (nepilnu mēnesi pēc tam) tika pieņemts lēmums, ka lieta izbeigta, jo lietā iestājies noilgums,'' raidījumam pastāstījis cietušā pārstāvis, zvērinātais advokāts Lauris Matisāns.

Rīgas tiesas apgabala virsprokurors Aivars Zgirskis secinājis, ka policijas izmeklēšana bijusi pavirša un neattaisnoti lieta novilcināta. Lietā iesaistītie policisti saņēmuši disciplinārsodu – piezīmi.

Raidījums gan norāda, ka pārkāpumus pieļāvis arī uzraugošais prokurors Sergejs Aleksejevs. Lietā bija iesaistīti nepilngadīgie, tāpēc tai bija prioritārs statuss, taču prokurors ne reizi to neesot pārbaudījis līdz iestājās noilgums. Prokurors gan disciplināri sodīts netika.

Pēcāk izmeklēšanu atjaunoja, tomēr lietu nevarēja rosināt pēc tā paša panta par miesas bojājumu izdarīšanu, tādēļ tika sākta izmeklēšana par huligānismu.

Raidījums vēsta, ka pie lietas izmeklēšanas atkal ķērās Morozovs un uzraudzību veica Aleksejevs. Tikai pēc cietušās puses sūdzībām abi nomainīti.

''No konkrētās situācijas redzams tas, ka kāda starpība - vienam, diviem vai trim izmeklētājiem piemēro kādu pārmetumu, piezīmi, aizrādījumu? Nekas no tā nemainījās. Respektīvi - zūd jēga vispār veikt kaut kādu disciplinārpārkāpuma izmeklēšanu! Nu, vismaz es tā domāju,'' pauda Matisāns.

Arī lietu par huligānismu izbeidza – šoreiz pierādījumu trūkuma dēļ. Izbeigto lēmumu kriminālprocesā par huligānismu pagājušā gada septembrī atzina par nelikumīgu un atcēla. Virsprokurors Zgirskis devis norādījumus, ka līdz šā gada 30. aprīlim pusaudžu kautiņa lietā beidzot jāpieņem galīgais lēmums.

Par Kurzemes policijas iecirkni atbildīgais virsprokurors jau tagad raidījumam norādījis, ka lieta tiesā nenonāks, jo liecības par četrus gadus seniem notikumiem vairs neesot tik viegli iegūt un tās nav precīzas.

''Tā lieta ir atnākusi pie manis. Jau no apgabala. Šobrīd tā versija, ka tur ir noticis huligānisms. Tā neapstiprinās. Nav tādi iegūti pierādījumi, ka notikušais ir huligānisms. Tā tāda vienkārši savstarpēja nepatika bija. Īss tas konflikts bija,'' skaidrojis Rīgas Kurzemes rajona prokuratūras virsprokurors Viktors Maračkovskis.

VP Rīgas Kurzemes iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Ļena Keine-Kaštaļjana raidījumam solījusi, ka policija darīs visu, lai panāktu rezultātu ''[mēs] mēģināsim šo lietu glābt un nosūtīt kriminālvajāšanas uzsākšanai. Jautājums - vai to pārņems, sāks vajāšanu, un tā lieta aizies līdz prokuratūrai. Mēs darīsim visu!''

''Es par to pat negribu domāt, es pat negribu pieļaut tādu domu, ka tas patiešām var beigties ne ar ko, ka sistēma četrus gadus cepinot mūs uz karstas uguns, būs pateikusi, ka to, kas notika, šis te kriminālpārkāpums, kas notika klasesbiedru acu priekšā, ka tas nekad nav bijis, ka tam nav nekādu juridisku seku, ka valsts visu vajāšanas atbildību civilprocesa ceļā uzliks uz mūsu pleciem. Es vienkārši šajā mirklī atsakos tam ticēt,'' paudusi cietušā māte Eva Birzniece.

Saskaņā ar "Nekā personīga" vēstīto lietā kopumā nomainījušies seši izmeklētāji un trīs prokurori. No sodu saņēmušajiem izmeklētājiem darbu turpina viens, bet policists Roberts Morozovs, kurš nepamanīja, ka kriminālprocesā iestājies noilgums, patlaban strādā par juristu Valsts ieņēmumu dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!