Foto: F64
Šā gada 8. martā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzēti četri radinieki par jaundzimušā bērna nogalināšanu un līķa vairākkārtēju nelikumīgu pārapbedīšanu – līķa apgānīšanu, portāls “Delfi” uzzināja prokuratūrā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai 2020. gada aprīlī vienai no apsūdzētajām sievietēm sākās dzemdības un mājas apstākļos piedzima dzīva meitenīte.

Apsūdzētā ar šķērēm pārgrieza nabas saiti un slepkavības nolūkā jaundzimušo ielika plastikāta iepirkuma maisā, kuru aizsēja. Maisu ar bērna līķi viņa iznesa no mājas un atstāja pie atkritumu bedres.

Apsūdzētās sievietes vecmamma atrada maisu ar bērna līķi, ietina viņu autiņā un apraka. Par notikušo tika pastāstīts radiniekiem, kuriem radās ideja padziļināt bedri, lai dzīvnieki bērna līķīti nevar atrast, ko trīs reizes arī izdarīja, pēc kā apraka to pavisam citā vietā.

Tādējādi apsūdzētie rupji aizskāra sabiedrībā vispārpieņemtās morāles normas par attieksmi pret miruša cilvēka ķermeni, kas ir pasargājams no necienīgas un nelikumīgas rīcības.

Prokurore vienu apsūdzēto pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 117. panta 2. punkta un 228. panta otrās daļas, vienu personu – pēc Krimināllikuma 228. panta pirmās un otrās daļas –, vēl vienu personu – pēc Krimināllikuma 228. panta otrās daļas –, savukārt ceturtā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 228. panta pirmās daļas.

Krimināllikuma 117. panta 2. punkts par slepkavību pastiprinošos apstākļos kā sodu paredz piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem, šī likuma 228. pants par kapa un līķa apgānīšanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, vai, ja tas izdarīts personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās – brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!