Foto: LETA

Valmieras cietumā trešdien pēcpusdienā pašnāvību izdarījis kāds aizturētais, ceturtdien preses konferencē žurnālistiem pastāstīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte.

1975.gadā dzimušais vīrietis bija aizturēts un apcietināts aizdomās par zādzību. Viņš iepriekš jau bija tiesāts, taču cietumā atradās pirmo reizi.

Puķīte pastāstīja, ka vīrietis atradās kamerā kopā ar vēl pieciem cilvēkiem un pašnāvību izdarījis brīdī, kad pārējie ieslodzītie bija izvesti no kameras.

Par notikušo sākts kriminālprocess.

Pašnāvība Valmieras cietumā ir šogad jau otrais gadījums, kad aizturētais laupa sev dzīvību. 

Ieslodzījumā vīrietis atradies kopš 2.janvāra un kamerā bijis kopā ar citiem aizturētajiem, kuri gaida tiesu.

Puķīte uzvēra, ka sešu gadu laikā, kopš viņš vada IeVP nav konstatēts neviens gadījums, ka persona, kura izdarījusi pašnāvību, patiesībā ir novesta līdz tai vai arī nogalināta. Šo gadu laikā cietumos nav reģistrēta arī neviena slepkavība.

Vidēji gadā Latvijas cietumos notiekot ap desmit pašnāvību.

Puķīte arī uzvēra, ka ar katru cilvēku, kurš nonāk ieslodzījumā, tiek runāts un skaidrota viņu fiziskā un garīgā veselība.

Uz doto brīdi ieslodzījumā atrodas 230 notiesātie, kuriem konstatēta tieksme uz pašnāvību. Ar šiem cilvēkiem strādā psihologi. Taču, kā norādīja cietuma priekšnieks, darbinieku ir pārāk maza - cietumos šobrīd strādā vien desmit psihologi, kuru pienākumos ietilpst uzraudzīt šos 230 cilvēkus. Izrēķināts, ka būtu nepieciešami vismaz 300 darbinieki, norādīja Puķīte.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 21.februārī Centrālcietumā pakāries kāds 1964.gadā dzimis vīrietis. Vīrietis tika turēts apcietinājumā aizdomās par mazgadīgā izvarošanu. Iepriekš šis vīrietis trīs reizes tiesāts par līdzīgiem noziegumiem.

Puķītem līdz marta vidum tieslietu ministram arī jāpaskaidro, kas cietumos līdz šim ir darīts, lai maksimāli novērstu ieslodzīto pašnāvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!