Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējā laikā cietumniekiem aizliegtie priekšmeti - mobilie telefoni un narkotikas - tiek piegādātas ar paštaisītiem mīnmetējiem, profesionālajiem lokiem un radiovadāmiem helikopteriem, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pastāstīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieces vietnieks Māris Stivrenieks.

Šobrīd cietumu darbinieki mobilos telefonus meklē, izmantojot, pēc Stivrenieka teiktā "sentēvu metodes - vienkāršu roku darbu". Turklāt IeVP tāpat kā citām radniecīgām iestādēm trūkst darbinieku.

Notiesātie izmanto mobilos telefonus citu aizliegto priekšmetu nogādāšanai cietumos. Savukārt apcietinātie, izmantojot telefonu, var saskaņot liecības, ietekmēt lieciniekus un veikt citas noziedzīgas darbības. Stivrenieks arī atgādināja, ka bieži vien noziegumu organizatori sēž cietumā, bet izpildītāji atrodas brīvībā.

"Arī notiesāto pasaule iet uz priekšu. Pēdējā laikā ļoti bieži, īpaši Daugavpilī, ar sporta loku un sporta arbaletu palīdzību no tilta (viens no diviem pilsētas cietumiem atrodas pie tilta) tiek iešauts precīzi kameras logā. Bērnu veikalā nopērkot radiovadāmu helikopteru, tam piesienot narkotiku daudzumu, ar pults palīdzību tiek piebraukts pie loga. Ir parādījusies arī jauna tehnoloģija, proti, paņemot metāla cauruli un, degvielas uzpildes stacijā nopērkot gāzes baloniņu, izmanto mīnmetēja principu - aizliegtie priekšmeti tiek pāršauti no liela attāluma pāri visiem cietuma žogiem," norādīja Stivrenieks.

Saeimas komisija šodien vērtēja Iekšlietu ministrijas sagatavoto Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plānu 2014.-2016.gadam. Tas cita starpā paredz IeVP iegādāties 12 GSM meklēšanas iekārtas un divas pusvadītāju meklēšanas iekārtas. Kopumā šīm iekārtām nepieciešami 31 300 eiro.

"Ar attiecīgajām iekārtām varētu meklēt, kur cietumos atrodas telefoni, saprast sazināšanās struktūru un naudas līdzekļu plūsmu," piebilda Stivrenieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!