Lai novērstu iespēju Latvijā reģistrēt no Lietuvas nelikumīgi ievestas automašīnas, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), ar pirmdienu no kaimiņvalsts ievestos lietotos transportlīdzekļus pārbaudīs Lietuvas transportlīdzekļu un vadītāju reģistra datu bāzē.
CSDD Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Džoanna Eglīte informēja, ka šonedēļ direkcija noslēgusi līgumu ar Lietuvas transportlīdzekļu un vadītāju reģistru par tā datu bāzes izmantošanu savā darbā.

CSDD atgādina, ka šobrīd jau 90% no visiem Latvijā ievestajiem lietotajiem transportlīdzekļiem var pārbaudīt Starptautiskajā Eiropas transportlīdzekļu un vadītāju informatīvajā sistēmā EUCARIS , jo mūsu valsts šajā starptautiskajā apritē darbojas kopš 1997.gada. Lietuva nav EUCARIS dalībvalsts, tāpēc ar to līdzīgi kā ar Igauniju noslēgts divpusējs līgums par pieeju valsts transportlīdzekļu un vadītāju datu bāzei un savstarpēju informācijas apmaiņu.

EUCARIS izveidota 1994.gadā un šobrīd apvieno Nīderlandes, Beļģijas, Luksemburgas, Apvienotās Karalistes, Vācijas, Zviedrijas un Latvijas transportlīdzekļu reģistrus. EUCARIS izveides mērķis bija mazināt un novērst ar transportlīdzekļu nelegālo apriti Eiropā saistīto noziegumu skaitu.

EUCARIS sistēma ne vien ļauj operatīvi iegūt informāciju par EUCARIS dalībvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem, bet arī saņemt ziņas par attiecīgajā valstī izsniegtajām autovadītāju apliecībām un dod iespēju pārliecināties, vai dokuments ir derīgs.

CSDD direktora vietnieks Ivars Krauklis atzina, ka sadarbība ar EUCARIS un dažādu valstu transportlīdzekļu un vadītāju reģistriem Latvijai ir vērtīga galvenokārt tāpēc, ka pateicoties tai Latvijā nav iespējams reģistrēt šajās valstīs zagtus transportlīdzekļus. Kopumā šādi sadarbības līgumi Latvijai noslēgti ar deviņām valstīm.

CSDD pauž cerību, ka nākotnē EUCARIS varētu pievienoties arī citas Austrumeiropas valstis, kas atvieglotu Latvijā zagto automašīnu meklēšanu.

Visvairāk transportlīdzekļu Latvijā ieved no Vācijas, šogad CSDD reģistrētas jau 10 837 no šīs valsts ievestas automašīnas. Beļģija šajā sarakstā ir otrajā vietā, no tās ievestas 582 automašīnas. No Lietuvas, ar kuru Latvija informācijas apmaiņas līgumu noslēgusi šonedēļ, kopš gada sākuma ievesti 116 lietoti transportlīdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!