Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas lietā aizturētos - kādreizējo SIA "Rīgas Satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieku Leonardu Teni un uzņēmēju Raimondu Krastiņu - tur aizdomās par vairākiem ar kukuļošanu saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem. KNAB šajā lietā konstatējis, ka kukuļošanas starpnieki saņēmuši nodošanai, iespējams, Rīgas pašvaldības amatpersonām vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (trīs miljoni latu).

Foto galerija

Tiesa sestdien nolēma Krastiņu neapcietināt, bet Tenim kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Apcietinātā advokāts Andrejs Elksniņš pēc tiesas lēmuma žurnālistiem sacīja, ka apcietināt viņa klientu nav bijis nepieciešams un apstākļi, kādi šobrīd ir lietā, nav pamatoti. Taču viņš uzsvēra, ka informāciju šobrīd izpaust nevar, jo to viņam liedz izmeklēšanas noslēpums. Advokāts vien atklāja, ka drošības līdzekli lūgs pārskatīt. Savukārt, iepriekš jautāts par kādiem noziegumiem tiek turēts aizdomās viņa klients, Elksniņš sacīja, ka tas ir vairāku krimināllikuma pantu kopums. KNAB iepriekš sniegdzis informāciju, ka šinī lietā aizturētos tur aizdomās par kukuļdošanu, kukuļņemšanu, starpniecību kukuļošanā un naudas atmazgāšanu.

Advokāts šo KNAB sniegto informāciju nekomentēja.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesa ietvaros atzinis vairākas personas par aizdomās turētajām saistībā ar iespējamu Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, ko ar starpnieku palīdzību veikušas Vācijas autobūves koncerna "Daimler AG" meitas uzņēmuma "Evo Bus GmbH" amatpersonas, informēja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga.

Kriminālprocess ierosināts par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Izmeklētājiem pastāv aizdomas, ka Vācijas autobūves koncerna "Daimler AG" meitas uzņēmuma "Evo Bus GmbH" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 autobusu "Mersedes Benz" iegādes organizēšanu Rīgas pašvaldības vajadzībām, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus
nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

"Pērn decembrī izmeklējamās darbības kriminālprocesā tika kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana," informēja Karlsberga.

Izmeklēšana notiek sadarbībā ar Vācijas Štutgartes prokuratūras un policijas amatpersonām, kuri veic izmeklēšanu par rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušajiem darbiniekiem saistībā ar kukuļdošanu ārvalstu valsts amatpersonām.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, patlaban KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām par dažādiem ar kukuļošanu saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Jau vēstīts, ka KNAB piektdien vakarā veicis kratīšanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) un, iespējams, vēl citur lietā par Vācijas autobūves koncerna "Daimler" dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām.

Pārbaudi par "Daimler" kukuļošanas lietu KNAB sācis pērn pavasarī pēc ASV Tieslietu departamenta paziņojuma par vērienīgu starptautiskās kukuļošanas skandālu.

ASV Tieslietu departaments martā vērsies federālajā tiesā, apsūdzot "Dailmer" amatpersonas kukuļošanā 22 valstīs laika posmā no 1998. līdz 2008.gadam. Šo valstu vidū nosaukta arī Latvija. Pēc izskanējušās informācijas Ģenerālprokurors Jānis Maizītis aicinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju izmeklēt iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar "Mercedes" autobusu iegādi.

Nauda kukuļiem, ko vācu autobūves koncerna "Daimler" meitasuzņēmums "Evo Bus" no 2002. līdz 2006. gadam maksājis atsevišķām Rīgas domes (RD) amatpersonām, vismaz daļēji nākusi, mākslīgi paaugstinot Rīgas iepirkto pasažieru autobusu cenu un "pārmaksu" atdodot RD pārstāvjiem "komisijas" veidā, liecina ASV izmeklētāju publiskotais ziņojums par "Daimler" kukuļošanas skandālu.

Rīgas domes Satiksmes departamenta arhīva dokumenti par laika periodu no 1998. gada līdz 2006. gadam liecina: 2000. gadā ar RD priekšsēdētāja Andra Ārgaļa (tolaik TB/LNNK, tagad TP) rīkojumu RD SD un RD Finanšu departamentam bija uzdots organizēt atklātu izsoli par tiesībām piegādāt jaunus autobusus Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmumiem "Autobusu parks "Imanta"" un "Tālava". Izsoles rezultātā līgumi par autobusu piegādi tika slēgti ar minētajiem autobusu parkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!