Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa piektdien atstāja spēkā Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļošanas lietā aizturētajam bijušajam Rīgas mēra Gundara Bojāra padomniekam Leonardam Tenim noteikto drošības līdzekli – apcietinājumu.

Foto galerija

Aizturētā advokāts Saulvedis Vārpiņš pēc tiesas sēdes žurnālistiem sacīja, ka aizstāvība lūgusi Tanim piemērot citu drošības līdzekli, piemēram, mājas arestu, taču lūgums nav ņemts vērā. Advokāts uzsvēra, ka nereti apcietinājumu piemēro, lai ietekmētu aizturēto. Tiesa uzskatījusi , ka aizturētais var traucēt izmeklēšanā, taču, kā uzsvēra Vārpiņš - Tenis neatzīst vainu pret viņu vērstajās aizdomās un nesaprot, ko pretlikumīgu darījis.

Pārskatīt drošības līdzekli tagad varēs lūgt pēc diviem mēnešiem.

Rīgas Centra rajona tiesa pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma Teni apcietināja pagājušajā nedēļā.

Jau ziņots, ka bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Tenis "Daimler" kukuļošanas lietā tika aizturēts 12.februāra vakarā Daugavpilī. Dienu pirms tam KNAB veica vairākas kratīšana RS telpās.

Pārbaudi par "Daimler" kukuļošanas lietu KNAB sācis pērn pavasarī pēc ASV Tieslietu departamenta paziņojuma par vērienīgu starptautiskās kukuļošanas skandālu.

ASV Tieslietu departaments martā vērsies federālajā tiesā, apsūdzot "Dailmer" amatpersonas kukuļošanā 22 valstīs laika posmā no 1998. līdz 2008.gadam. Šo valstu vidū nosaukta arī Latvija. Pēc izskanējušās informācijas Ģenerālprokurors Jānis Maizītis aicinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju izmeklēt iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar "Mercedes" autobusu iegādi.

Nauda kukuļiem, ko vācu autobūves koncerna "Daimler" meitasuzņēmums "Evo Bus" no 2002. līdz 2006. gadam maksājis atsevišķām Rīgas domes (RD) amatpersonām, vismaz daļēji nākusi, mākslīgi paaugstinot Rīgas iepirkto pasažieru autobusu cenu un "pārmaksu" atdodot RD pārstāvjiem "komisijas" veidā, liecina ASV izmeklētāju publiskotais ziņojums par "Daimler" kukuļošanas skandālu.

Rīgas domes Satiksmes departamenta arhīva dokumenti par laika periodu no 1998. gada līdz 2006. gadam liecina: 2000. gadā ar RD priekšsēdētāja Andra Ārgaļa (tolaik TB/LNNK, tagad TP) rīkojumu RD SD un RD Finanšu departamentam bija uzdots organizēt atklātu izsoli par tiesībām piegādāt jaunus autobusus Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmumiem "Autobusu parks "Imanta"" un "Tālava". Izsoles rezultātā līgumi par autobusu piegādi tika slēgti ar minētajiem autobusu parkiem.

KNAB kriminālprocess ierosināts par to, ka "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām. Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro.

Izmeklējamās darbības kriminālprocesā 2010.gada decembrī kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs. Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!