Foto: LETA
Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļošanas lietā aizturētais un vēlāk apcietinātais Leonards Tenis ir nolēmis vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pret Latvijas valsti par, viņaprāt, nelikumīgu aizturēšanu, veikto psiholoģisko ietekmi un apcietināšanu pretēji Eiropas Cilvēktiesību konvencijas prasībām.

Kā informēja Teņa advokāti Andrejs Elksniņš un Saulvedis Vārpiņš, pēc klienta lūguma ECT iesniedzamā prasība jau tiek gatavota. Tā būšot ļoti apjomīga. Prasībā tikšot norādītas nelikumības, kas saistītas ar Teņa aizturēšanu, apcietināšanu un metodēm, kas pielietotas viņa pirmās pratināšanas laikā. Tāpat prasībā būšot norādīts uz Tenim piemēroto ierobežojumu - aizliegumu iepazīties ar materiāliem, kas pamato viņa apcietinājumu.

Tikpat lielā mērā ECT tiks lūgts izvērtēt aizstāvjiem noteikto ierobežojumu - aizliegumu izpaust pirmstiesas kriminālprocesa datus, informēja advokāti. Kā ziņots, Teņa aizstāvji procesa virzītājam jau iesnieguši lūgumu pārvērtēt un atcelt aizliegumu izpaust pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas, jo šāds liegums ierobežojot advokātus likumā paredzēto pienākumu izpildē un aizliedzot lietā pieaicināt noteiktus ekspertus un lieciniekus, kas varētu atspēkot izvirzītās aizdomas.

Kā prognozēja Elksniņš, ECT iesniedzamās sūdzības rezultāts viennozīmīgi ietekmēs izmeklēto lietu kopumā, jo cietīs kā savākto pierādījumu kvalitāte, tā arī tiesības uz taisnīgu tiesu pēc būtības. "Mulsina arī apstāklis, ka Tenim joprojām nav skaidrs, par ko viņš tiek turēts aizdomās un arī apcietināts, un tas ir nelikumīgi," sacīja advokāts.

Teņa aizstāvji norādīja uz Vācijas tiesībsargājošo iestāžu līdzdalību vajāšanas iniciēšanai attiecībā pret Teni, tāpēc neesot izslēgts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) darbojas kādas ārvalstu organizācijas interesēs. Advokāti uzskata, ka KNAB, par spīti tā lielajai varai un iespējām, nemāk šos instrumentus izmantot saprātīgos rāmjos.

Kā ziņots, bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Tenis "Daimler" kukuļošanas lietā tika aizturēts 12.februāra vakarā Daugavpilī. Tajā nedēļas nogalē KNAB veica vairākas darbības minētajā kriminālprocesā, tai skaitā 11.februārī notika kratīšana RS telpās. Bez Teņa tika aizturētas arī citas personas.

14.februārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Tenim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Patlaban minētais lēmums par viņa apcietināšanu ir pārsūdzēts, un Rīgas apgabaltiesa to pārskatīs piektdien, 25.februārī, plkst.10.

Kā ziņots, izmeklētāji konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,02 miljonus latu), informēja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga.

Izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem - Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

Kriminālprocess ierosināts par to, ka "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām. Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro.

Izmeklējamās darbības kriminālprocesā 2010.gada decembrī kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs. Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām.

50 gadus vecais daugavpilietis Tenis savulaik ieņēmis daudzus ietekmīgus amatus Rīgas uzņēmumos, tostarp vadījis Rīgas Centrāltirgu, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!