Foto: Shutterstock

Administratīvā rajona tiesa piektdien atstāja spēkā lēmumu, ar kuru Latvijas Krievu savienībai (LKS) aizliegts 13. maijā rīkot mītiņu Rātslaukumā.

Kā portāls "Delfi" uzzināja tiesā, 13. maijā, Administratīvā rajona tiesa pieņēma saīsinātas formas spriedumu, ar kuru noraidīja LKS pieteikumu un atstāja negrozītu Rīgas pilsētas izpilddirektora 12. maija lēmumu aizliegt pieteiktās sapulces rīkošanu.

Rīgas domes deputāte Inna Djeri (LKS) bija vērsusies Rīgas domē ar pieteikumu par sapulces rīkošanu 13. maijā no pulksten 15 līdz 17 Rīgā, Rātslaukumā ar mērķi izteikt protestu pret amorālu valdības rīcību, nicinot tradīcijas, pieminekļus un dzimto valodu.

Ar tiesā pārsūdzēto lēmumu pieteiktās sapulces norise tika aizliegta.

No pārsūdzētā lēmuma izriet, ka, nespējot prognozēt sapulces dalībnieku skaitu, nav iespējams novērst sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumu pat piesaistot īpaši lielus tiesībsargājošo iestāžu resursus vai nosakot pasākuma ierobežojumus.

Pašvaldība nav guvusi pārliecību, ka pieteicēja kā organizatore spēs ievērot un nodrošināt likumā noteikto pienākumu un aizliegumu ievērošanu.

Tiesa, uzklausot administratīvā procesa dalībniekus un iepazīstoties ar Valsts drošības dienesta sniegto informāciju, atzina, ka pārsūdzētajā lēmumā sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējums ir konstatēts pamatoti.

Tiesas sprieduma motivācija tiks darīta zināma šā gada 3. jūnijā, kad būs pieejams pilns spriedums.

Spriedumu varēs pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā no pilna sprieduma sastādīšanas dienas.

LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs portālam "Delfi" apliecināja, ka aizliegums rīkot piektdien plānoto mītiņu Rātslaukumā paliek spēkā.

Vaicāts, kā raugās uz šādu lēmumu, politiķis sacīja: "Ko mēs varam darīt? Tur viss ir bloķēts ar policiju. Mēs iziesim un apskatīsimies, kā tur ir. Es neko vairāk nevaru teikt, bet noteikti būs citas protesta akcijas. Mēs noteikti iesniegsim pieteikumus pēc apspriedes mūsu lokā, jo cilvēkiem tomēr ir jādod iespēja izteikties un izteikt savu sašutumu un neapmierinātību attiecībā uz valsts un politiskās elites darbiem un nedarbiem."

Politiķis uzsvēra, ka arī turpmāk protesta akcijas rīkos likumīgā un atklātā veidā, iesniedzot oficiālus pieteikumus.

Mitrofanovs arī atzīmēja, ka būtu jāmeklē tāda forma, lai drošības iestādēm un pašvaldībai nebūtu iespējas tās aizliegt.

Kā ziņots, LKS 12. maijā aicina iedzīvotājus tomēr nepulcēties piektdien, 13. maijā, Rātslaukumā, jo Rīgas dome mītiņu nav atļāvusi.

Ņemot vērā atteikumu, LKS izplatīja sociālajos tīklos aicinājumu nepulcēties Rātslaukumā.

Mitrofanovs iepriekš informēja, ka Rīgas domes atteikumu rīkot mītiņu LKS pārsūdzējusi tiesā un rīkos mītiņu tikai tad, ja tiesa to atļaus.

Tiesa sūdzību izskatīja attālināti.

Mitrofanovs iepriekš skaidroja, ka atteikums rīkot mītiņu pamatots ar Valsts drošības dienesta slepenu dokumentu, kura saturs viņiem neesot izpausts.

"Mītiņa organizatori informēti par to, ka ir gaidāmas provokācijas, bet, kas tās par provokācijām un kas tās plāno organizēt, mūs neinformēja," piebilda LKS līdzpriekšsēdētājs.

Kā vēstīts, Valsts drošības dienests (VDD) sniedza Rīgas domei negatīvu atzinumu par LKS iecerēto mītiņu piektdien Rātslaukumā.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) norādījusi, ka VDD priekšnieks Normunds Mežviets viņu informējis, ka sniegs Rīgas domei negatīvu atzinumu par potenciālo LKS pasākumu, tāpēc ministre aicinot Rīgas domes izpilddirektoru sekot kompetento iestāžu vērtējumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!