Foto: F64

Tā dēvētajā "Rīgas satiksmes" daudzmiljonu eiro iepirkumu kriminālprocesā turpinās izmeklēšana – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) gaida atbildes uz tiesiskās palīdzības lūgumiem un informāciju no ārvalstīm, trešdien žurnālistiem sacīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Tāpat darbu KNAB atstājusi viena no krimināllietas svarīgākajām izmeklētājām. "Protams, ka šo lietu neizmeklē viena izmeklētāja, bet viņa bija viena no svarīgākajām izmeklētājām," piebilda KNAB šefs. Vaicāts, vai izmeklētāja darbu birojā atstājusi slodzes dēļ, Straume atbildēja apstiprinoši, jo, cik viņam zināms, viņa nav aizgājusi uz citu darba vietu.

Vaicāts par "Rīgas satiksmes" iepirkumu kriminālprocesa virzību, Straume žurnālistiem norādīja, ka darbs turpinās, bet jāņem vērā, ka jāgaida atbildes uz tiesiskās palīdzības lūgumiem un jāsagaida informācija no ārvalstīm.

"Teiksim tā – to, ko mēs varam izdarīt Latvijā, mēs darām, izdarām, tur nekas neaizkavējas, bet tajā paša laikā ir jāgaida atbildes uz tiesiskās palīdzības lūgumiem, sniegto informāciju no ārvalstīm," paskaidroja Straume, norādot, ka tā tas ir arī šajā kriminālprocesā.

KNAB priekšnieks atgādināja, ka birojs jau sākotnēji brīdinājis, ka šī kriminālprocesa izmeklēšana nebūs ātra.

Izmeklētāji, balstoties savā pieredzē, brīdinājuši, ka jāņem vērā sadarbība ar ārvalstīm, informācijas iegūšana ārvalstīs, procesuālās darbības ārvalstīs, pēc tam arī attiecīga informācijas iegūšana pēc procesuālajām darbībām, kā arī informācijas salīdzināšana, analīze, pretpārbaude attiecībā uz informāciju, kas ir Latvijā.

Straume norādīja, ka šī lieta ir apjomīga, nozīmīga un sarežģīta.

Jau ziņots, ka KNAB 2018. gada novembrī sāka kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. KNAB veica procesuālās darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas. Kriminālprocesā aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Aizturētās personas ir nu jau bijušais Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētāj Leons Bemhens, uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!