Rīgas apgabaltiesā tā dēvētajā Dārziņu slepkavības lietā prokurore trešdien lūdza vienu tiesājamo sodīt ar mūža ieslodzījumu, citiem piespriest bargus cietumsodus, bet divus jauniešus sodīt ar piespiedu darbu, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska.
Par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, ja tā saistīta ar laupīšanu un izvarošanu, kā arī par slepkavību sevišķi vainu pastiprinošos apstākļos, jo noslepkavoti divi cilvēki, apsūdzēto 29 gadus veco Sergeju Stacenko prokurore Jekaterina Kušakova lūdza sodīt ar mūža ieslodzījumu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli.

Stacenko apsūdzēts arī par zādzību, mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, laupīšanu, dokumenta zādzību, mēģinājumu vardarbīgi apmierināt dzimumtieksmi, izvarošanu un nelikumīgu šaujamieroča glabāšanu.

Savukārt 24 gadus veco Arkādiju Každanu, kurš apsūdzēts laupīšanā, lietojot šaujamieročus, zādzībā, mantas tīšā iznīcināšanā un bojāšanā, nelikumīgā šaujamieroča glabāšanā un nelikumīgā aukstā ieroča nēsāšanā, prokurore lūdza sodīt ar 17 gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli.

Krimināllietas ietvaros pavisam apsūdzēti seši puiši un viena meitene, bet Dārziņu epizodē piedalījās tikai Každans un Stacenko, bet par neziņošanu apsūdzēti Aleksandrs Popčenko (1978) un Edīte Giedre (1980). Viņi apsūdzēti arī par noziedzīgā kārtā iegūtas mantas realizāciju. Popčenko un Giedrei prokurore lūdza piemērot 280 stundu piespiedu darbu.

Savukārt šīs krimināllietas ietvaros par atkārtotu laupīšanu apsūdzētajiem Jevgenijam Kļesovam (1981) prokurore lūdza piespriest desmit gadu cietumsodu, bet Sergejam Grjazovam (1976) - sešu gadu cietumsodu. Abiem lūgts arī piemērot mantas konfiskāciju un policijas kontroli.

Par atkārtotu zādzību apsūdzēto Juriju Golovskiju (1978) prokurore lūdza sodīt ar četru gadu cietumsodu.

Lieta pasludināta par slēgtu un publiski nolasīs tikai sprieduma rezultatīvo daļu. Spriedumu tiesa pasludinās 31.maijā.

Pavisam krimināllietā, ieskaitot slepkavības, ir 25 noziedzīgu nodarījumu epizodes.

Traģēdija Dārziņos notika 2002.gada vasarā. Astoņi jaunieši kādā dārza mājiņā svinēja savas draudzenes 18 gadu jubileju, kad namā ielauzās divi vīrieši un, draudot ar šaujamieročiem, mēģināja viesus aplaupīt. Svinību dalībnieki varmākām sāka pretoties, tāpēc iebrucēji atklāja uguni, nogalinot jubilāri, tikko pilngadību sasniegušo meiteni.

Pēc tam noziedznieki nolaupīja jauniešu personiskās mantas - mobilos tālruņus, naudu, dokumentus, dārglietas, audiotehniku - un aizbēga.

Lai notvertu noziedzniekus, likumsargi ņēma palīgā dienesta suni, kurš, sekojot pa slepkavu pēdām, policistus aizvedis līdz šosejai. Slepkavas nozieguma izdarīšanas brīdī, iespējams, bijuši reibinošu vielu iespaidā, tāpēc policisti izvirzījuši versiju, ka no nozieguma vietas viņi aizbraukuši ar taksometru, nevis paši sēdušies pie auto stūres. Izmeklētāju pieņēmumu apstiprinājusi kāda taksometru firma, sniedzot informāciju par abiem pasažieriem un citas ziņas.

Uzzinot, kādā galvaspilsētas vietā braucēji izkāpuši, izmeklētājiem izdevies noskaidrot aizdomās turēto personības un aptuveni 12 stundas pēc nozieguma aizturēt Každanu un Stacenko. Viņiem atsavināts iespējamais dubultslepkavības ierocis - 1916.gadā Vācijā ražota karabīne ar apgrieztu stobru. Turklāt, pārbaudot dārza mājiņu, kas pieder viena apsūdzētā vīrieša radiniekiem, policija atradusi trotila briketi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!