Foto: Zilgma Kukle/LETA
Šī gada 19. jūlijā Daugavpilī tika aizturētas divas personas, kuras tiek turētas aizdomās par finanšu līdzekļu izkrāpšanu no vismaz deviņām personām gan Latvijas valsts teritorijā, gan ārpus tās, portālu “Delfi” informēja policijā.

Par notikušo uzsākts kriminālprocess un Valsts policija turpina izmeklēšanu.

2022.gada 19.jūlijā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas Daugavpilī aizturēja divas personas – 1982. gadā un 1987. gadā dzimušus Daugavpils iedzīvotājus –, kuri laika periodā no šī gada marta līdz šī gada jūnijam apkrāpa ne mazāk kā deviņas personas.

Krāpnieki nelikumīgi izmantojot uzņēmumu nosaukumus "Latgales metāls", "JK Industriālais parks" un "VM Metāls" sludinājumu portālā "ss.com" izvietoja sludinājumus par metāla armatūras, minerālmēslu un būvmateriālu pārdošanu, pircējiem pieprasot avansa maksājumu, pēc kura saņemšanas atkārtoti ar pārdevēju sazināties vairs neizdevās un pasūtītā prece netika piegādāta.

Valsts policija atgādina, ka ierasti savstarpējā komunikācija starp krāpnieku un pircēju notiek līdz brīdim, kad krāpnieki potenciālajam klientam nosūta sagatavotu rēķinu par pirmās iemaksas veikšanu, lai organizētu tālāku preces pārdošanu. Tiklīdz persona ir veikusi attiecīgo samaksu, komunikācija beidzas un no krāpnieka un pirktās preces vairs nav ne vēsts, ko apliecina arī šis nesenais gadījums. Arī visos šajos gadījumus krāpnieki rīkojās analoģiski.

Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, par šo krāpnieku upuriem ir kļuvušas vismaz deviņas fiziskas un juridiskas personas no visas valsts teritorijas, gan arī ārpus tās, taču, iespējams, reālais apkārto personu skaits varētu būt daudz lielāks.

Kopējā zināmā izkrāptā naudas summa uz šo brīdi pārsniedz 30 tūkstošus eiro.

Abām aizturētajām personām draud kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 177.panta otrās daļas par krāpšanu, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā un ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, par ko likums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kā arī pēc Krimināllikuma 195. panta pirmās daļas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ar ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Valsts policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un neiegādāties preci, kas pirms tam nav redzēta dzīvē. Tāpat arī nevajadzētu veikt avansa maksājumus pirms nav pārliecības par konkrētās preces esamību un to, vai tā tik tiešām atrodas pārdevēja īpašumā.

Iespējams, ka iepriekš minētie gadījumi nav vienīgie, tādēļ VP aicina iedzīvotājus atsaukties un informēt policiju pa tālruni 110.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!