Foto: ""Purina"

Rīgas apgabaltiesa apmierinājusi prokurora protestu un atzinusi daugavpilieti Artjomu Skripņiku par vainīgu apsūdzībā par aktīvu piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā, piespriežot apsūdzētajam brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem.

Neminot personas vārdu, Ģenerālprokuratūra informē, ka šonedēļ kļuvis zināms pilns tiesas spriedums, ar ko Rīgas apgabaltiesa atcēlusi attaisnojošu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2017. gada 4. augusta spriedumu personas apsūdzībā pēc Krimināllikuma 77.1 panta. Šī Krimināllikuma norma paredz kriminālatbildību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā, tas ir, par aktīvu piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību un ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, neievērojot normatīvos aktus.

Laika posmā no 2015. gada februāra līdz 2015. gada aprīļa beigām apsūdzētais, nebūdams Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības karavīrs, atradies Ukrainā, Luhanskas apgabalā, bruņotas militāras vienības sastāvā. Pielietojot šaujamieročus, viņš apmācījis jaunus bruņotā konflikta dalībniekus šaujamieroča uzbūvē un lietošanā un tādējādi aktīvi piedalījies bruņotā konfliktā, kas vērsts pret Ukrainas teritoriālo vienotību, norāda prokuratūrā.

Šīs apsūdzētā darbības ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, proti, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Statūtiem.

Rīgas apgabaltiesa atstāja spēkā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2017. gada 4. augusta spriedumu daļā par personas attaisnošanu pēc Krimināllikuma 89.1 panta 2. daļas. Proti, par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos kara noziegumos.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 2017. gada 17. novembrī DP aizturēja Skripņiku aizdomās par mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzēto daugavpilieti 2017. gada augustā attaisnoja.

Tā bija pirmā krimināllieta par piedalīšanos konfliktā Ukrainā, kas noslēdzās ar spriedumu pirmajā tiesu instancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!