Daugavpils rajonā Demenes pagasta Šakališķos nodzēsta četras dienas degusī bīstamo atkritumu izgāztuve 400 kvadrātmetru platībā, informēja Daugavpils Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Raimonds Margevičs.
Ugunsdzēsēji pieļauj, ka par ugunsgrēka iespējamo iemeslu kļuvusi neuzmanīga rīcība ar atklātu uguni. Savukārt SIA "Bīstamo atkritumu serviss" (BAS) vadība uzskata, ka atkritumi esot aizdedzināti ļaunprātīgi - pagaidām neidentificētas personas 19.maija naktī lietus laikā, sabojājot žogu, esot iekļuvušas uzņēmuma teritorijā un aizdedzinājušas iepakotos nosūtīšanai uz pārstrādi Olainē un Kiņevā sagatavotos atkritumus. Atkritumi aizdedzināti nevis no malas, bet gan vidū.

Latgales Reģionālās vides pārvaldes priekšnieks Pāvels Kacars norādīja, ka ugunsgrēka dēļ videi nodarītais kaitējums ir neliels. Gruzdošās eļļainās lupatas un zāģskaidas atmosfēru piesārņojušas nebūtiski

Bīstamo atkritumu izgāztuve Daugavpils rajonā pēdējo divu gadu laikā degusi jau vairākkārt. Pērn pēc izgāztuves atkārtotas aizdegšanās uzņēmumam noteikts pienākums ierobežot nepiederošu personu piekļūšanu atkritumu kaudzēm. Teritorija tika iežogota, tomēr arī tas nav līdzējis, un atkritumi izgāztuvē atkal aizdedzināti.

Iedzīvotāji uzskatot, ka atkritumus dedzinot apsaimniekotāji, lai nevajadzētu tērēt līdzekļus utilizācijai. Izgāztuves saimnieki uzskatot, ka atkritumi tiekot aizdedzināti ļaunprātīgi, lai traucētu viņu biznesu. Policijai ugunsgrēku izraisītājus pagaidām nav izdevies noskaidrot.

Domstarpības BAS ir arī ar vietējo pašvaldību.

BAS vērsies Administratīvajā rajona tiesā ar prasības pieteikumu, kurā lūdz atcelt Demenes pagasta padomes administratīvo aktu, ar kuru tā nav ļāvusi uzņēmumam veidot pagasta administratīvajā teritorijā bīstamo atkritumu glabātavu.

Šādi uzņēmuma vadība rīkojusies, jo uzskata, ka Latgalei vajadzīga sava vieta, kur varētu utilizēt bīstamos atkritumus. Glabātavas izveidi teritorijā pieļauj Demenes pagasta teritoriālais plāns, un pret minētā objekta būvniecību neiebilst arī Ietekmes uz vidi novērtēšanas birojs.

Demenes pagasta padomes vadība uzskata, ka bīstamo atkritumu glabātavas izveide pagasta administratīvajā teritorijā nav vēlama, jo pret šādu rīcību iebilstot iedzīvotāji, kas uzskatot, ka pagastā jau tā esot pārāk daudz izgāztuvju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!