Foto: Publicitātes foto

Sabiedrība par atklātību "Delna" vērsusies Latvijas Zvērinātu advokātu padomē ar lūgumu izvērtēt zvērināta advokāta un Rīgas mēra Nila Ušakova (S) padomnieka juridiskajos jautājumos Jāņa Dzanuškāna rīcību saistībā ar Rīgas domes pasūtīto pētījumu par teritorijas plānojuma pārvaldību.

Iepazīstoties ar pētījumu saturu, "Delna" secinājusi, ka tā kvalitāte ir apšaubāma. Tāpat pētījums rada pamatotas aizdomas, ka par to samaksātā summa nav saprātīga pret piedāvāto kvalitāti, savu rīcību pamatojusi biedrība.

Savukārt pēc Dzanuškāna attieksmes par notiekošo izvērtēšanas, "Delna" secinājusi, ka tā nav ētiska un profesionāla. Izvairīšanās no medijiem un paziņojums par saņemtās naudas atmaksu norāda, ka Jānis Dzanuškāns atzīst savu vainu un to, ka pētījums izstrādāts nekvalitatīvi un samaksa nav saprātīga, skaidro biedrība.

Biedrība uzskata, ka pētījums ir kompilācija ar iztrūkstošu juridisko analīzi. Savukārt vairāki juristi un advokāti ir norādījuši, ka šāda pētijuma izmantošana profesionālajā darbā būtu apgrūtināma vai pat neiespējama, kaut vai tādēļ, ka tajā iekļautas spēku zaudējušas normas. Izmantošnas iespēju samazina arī fakts, ka tas izstrādāts sarežģīti, priekšlikumi sastāv no vispārīgiem tiesību teorijas principiem, kas neietver priekšlikumus pēc būtības.

Līdz ar to "Delnu" satrauc tas, ka pētījums varētu būt radīts ar mērķi Dzanuškānam saņemt atlīdzību par citiem pakalpojumiem, kurus viņš ir sniedzis Rīgas mēram.

Biedrībā "Delna" vērsušās personas, informējot, ka gadījums ar nule kā izstrādāto pētījumu gadījumi Dzanuškāna profesionālajā darbībā nav vienīgie, vēstulē Zvērinātu advokātu padomei norāda organizācija.

Jau ziņots, ka par pētījuma veikšanas procesu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka pārbaudi.

Tāpat "Delna" norāda, ka nav izprotams Dzanuškāna paziņojums medijiem par ziedojumu biedrībai ar mērķi stiprināt organizācijas kapacitāti. Kā norāda "Delna", ar šādu paziņojumu faktiski Dzanuškāns centies graut tās reputāciju. "Šāds paziņojums ir pretējs visiem ētikas principiem. "Delna" šo ziedojumu nepieņems," uzsver biedrība, kas iestājas par cīņu ar korupciju.

Pēc biedrības domām Dzanuškāna rīcība nesaskan ar Latvijas Zvērinātu advokātu Ētikas kodeksā nostiprinātajiem principiem, tāpēc tā vērsusies Latvijas Zvērinātu advokātu padomē.

"Advokātiem kā profesionālajā darbībā, tā privātajā dzīvē jāatturas no uzvedības vai rīcības, kas var apkaunot viņa profesiju, izsaukt šaubas par viņa cieņu, godīgumu un taisnīgumu," publiskajā paziņojumā norādījusi biedrība.

Ja pētījums būtu bijis profesionāli un kvalitatīvi izstrādāts, tā cena būtu atbilstoša tirgus cenai, sabiedrība nebūtu asi reaģējusi uz šo gadījumu un Dzanuškāna rīcībā netiktu saskatītas krāpnieciskas darbības riski, skaidro "Delna".

Jau vēstīts, ka Rīgas dome pagājušonedēļ publicējusi teritorijas plānojuma pārvaldības pētījumu "Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde - īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi", kuru izstrādājis Dzanuškāna advokātu birojs.

Par divu mēnešu darbu dome Dzanuškānam samaksājusi vairāk nekā 35 000 eiro, taču, kad pētījums tika publiskots, atklājies, ka lielu daļu no tā aizņem tiesu materiālu izraksti un citāti no internetā pieejamiem dažādu organizāciju pētījumiem, iepriekš vēstīja TV3.

Pēc plašas rezonanses Rīgas mērs paziņoja, ka viņa padomnieks Dzanuškāns nolēmis atmaksāt 35 000 eiro, kas saņemti par šo pētījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!