Foto: LETA

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC) lūdzis ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram izvērtēt krimināllietas izbeigšanu pret biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāju Artūru Priedi par neatļautu labumu prasīšanu no būvuzņēmuma, portālu "Delfi" informēja SC.

Iesniegumā Elksniņš norāda, ka sabiedrībā aktualizētais jautājums par Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā pieņemto lēmumu izbeigt kriminālprocesu un nosacīti atbrīvot no kriminālatbildības Priedi. Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu Elksniņš lūdz Kalnmeieru kā amatā augstāku prokuroru izvērtēt lēmuma tiesiskumu un to atcelt, ja ģenerālprokurora skatījumā tas neatbilst Kriminālprocesa likuma un Krimināllikuma normām.

Jau ziņots, ka atbildīgais prokurors izbeidzis lietu pret biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāju Artūru Priedi, kuru policija iepriekš aizturēja par 50 tūkstošu eiro (36 tūkstošu latu) izspiešanu.

Lieta izbeigta, jo Priede nav bijis iepriekš tiesāts, naudas līdzekļi jau ir nodoti atpakaļ cietušajiem. Arī pats Preide savu vainu atzinis, bet liecībās viņš raksturots, kā labs cilvēks.

Priede apliecināja, ka viņš šo lēmumu nepārsūdzēs, jo tiesāšanās un sava labā vārda atgūšana viņam prasītu vairākus gadus. Priedem noteikts pārbaudes laiks 12 mēneši.

Policija Priedi aizturēja 5.aprīlī uz aizdomu pamata par izplānotu 50 tūkstošu eiro (aptuveni 36 0000 latu) izspiešanu no būvniecības uzņēmuma. Priede noliedz vainu naudas izspiešanā.

Biedrība aktīvi iestājusies pret "New Europe" attīstīto projektu "Pērle", kas paredz uzbūvēt daudzdzīvokļu māju, kurā būtu 65 dzīvokļi un kompleksā ar bijušās liellaivu piestātnes rekonstrukciju ezerā tiks veidota divdesmit metru gara pārkare virs ūdens. Savukārt būvnieki vērsušies pie likumsargiem, sūdzoties, ka Priedi izspiež naudu, lai biedrība pārstātu celt pretenzijas pret būvprojektu.

Priede iepriekš norādīja, ka celtnieki ir paguvuši ne tikai sadzīt pāļus, bet arī nolīdzināt teju visu būvlaukumu līdz ar ezera krastu. Viņš uzskata - pārkāpts likums, ka 10 metru no krasta celtniecība un šādi zemes darbi ir aizliegti.

"New Europe" pārvalda Lielbritānijā reģistrētas kompānijas "New Europe Real Estate Ltd" aktīvus Latvijā un citās Baltijas valstīs un virza projektu attīstību. Šī kompānija tikusi saistīta ar Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga aktivitātēm nekustamā īpašuma jomā. "New Europe" pārvaldīšanā nodotās zemes kopējā platība patlaban ir aptuveni 40 hektāru. Fonda pārvaldāmo aktīvu tirgus vērtība, neņemot vērā piesaistīto parāda finansējuma apmēru, pārsniedz 100 miljonus eiro (70,3 miljonus latu).

"Lursoft" informācija liecina, ka kompānija "New Europe" dibināta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir divi tūkstoši latu. Kompānijas īpašnieki ir Britu Virdžīnu salās reģistrēts uzņēmums "Pelargonium Universal S.A." (75%), kompānija "Riverwell Ventures Ltd" (12,5%), kā arī Gundars Bojārs (12,5%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!